Miloš iz Trebinja: “Mrzio sam muslimane, sve dok mi majka nije ispričala priču zbog koje sam čak i zaplakao!”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zovem se Miloš, iz Trebinja sam i rođen sam 1991. godine. Kao dijete, imao sam snažnu mržnju prema muslimanima. Sada otvoreno priznajem da je to nešto zbog čega ću se kajati cijeli život. Na svu sreću, ta mržnja se manifestovala uglavnom kroz pisanje glupih i nepromišljenih komentara na društvenim mrežama, pa nisam nikome direktno nanio štetu.

Komentari koje sam ostavljao nisu bili ništa novo, već su se uklapali u standardne predrasude koje kruže po internetu. Nikada nisam o ovome razgovarao s roditeljima sve dok jednog dana nismo neformalno razgovarali o prošlosti, o bivšoj Jugoslaviji i o tome kako se nekada živjelo. U trenutku emocija, eksplozivno sam izjavio da mi Srbi nemamo šta da razgovaramo s muslimanima i da prezirem bratstvo i jedinstvo koje smo imali s njima. Rekao sam još mnogo ružnih stvari koje me je sramota i pomisliti, kamoli ponoviti.

Nakon te izjave, mama me je zamolila da sjednem jer moramo ozbiljno razgovarati.

“Sine, zašto toliko mrziš? Mi te tako nismo vaspitali, to vrlo dobro znaš. Sad ću ti reći nešto što ne znaš. Znaš da je bilo komplikacija kad si se rodio, ali ne znaš da je babica bila muslimanka. Kad si se rodio, ona je učinila sve što je mogla da se rodiš kako treba. Nisi zaplakao odmah i svi smo se zabrinuli. Kad si napokon zaplakao, ona je uskliknula od sreće i rekla: ‘Evo našeg momčine, biće živ i zdrav majci svojoj i svima nama 100 godina.’ Kad mi te je donijela u naručje, poljubila te u nogicu, tepala ti i pjevala pjesmice. Ne smiješ to zaboraviti.”

Danima nakon tog razgovora, nisam mogao prestati misliti o svemu. Počeo sam preispitivati svoje stavove, osjetio sam krivicu i sramotu. Ponekad sam plakao, razmišljajući o svemu ružnom što sam napisao o muslimanima. Prva osoba koja me primila u naručje bila je muslimanka, prva koja mi je pjevala pjesmice i poljubila me.

Nakon dugog razmišljanja, donio sam čvrstu odluku. Zakleo sam se da nikada više neću izgovoriti ništa ružno o muslimanima, čak ni ako me neko od njih uvrijedi. Pokušao sam pronaći tu babicu, ali sve što sam saznao je da je izbjegla. Da li je živa, ne znam, ali volio bih da jeste, i nešto mi govori da jeste.

Ova iskustva su me promijenila. Shvatio sam da mržnja nikada ne donosi ništa dobro. Naučio sam da je važno gledati ljude kao pojedince, a ne kroz prizmu predrasuda. Moja priča je podsjetnik da svako može promijeniti svoje stavove i da je nikada prekasno za to. Nadam se da će moje iskustvo inspirisati druge da preispitaju svoje predrasude i pokušaju razumjeti one koji su različiti od njih.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

6 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzak forever
Sandzak forever
23 sati ranije

Jos jedna izmisljena prica

Vozuca
Vozuca
19 sati ranije

Razlika izmedju nas i vas je netaknuta Saborna Crkva u Sarajevu i do temelja srusena Ferhadija u BL.
Samo nesoji koji su nesigurni u svoj identitet ispoljavaju sovinizam prema drugacijima.

Sandzaklija
Sandzaklija
21 sati ranije

Interesantno da ovaj clanak opisuje genetsku zlocinacku mrznju srba prema Muslimanima. srbi mrze Muslimane dok su jos u spermstozoidima.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
20 sati ranije
Odgovor za  Sandzaklija

A ti, čini mi se, boluješ od silne ljubavi prema svima a posebno Srbima? Pretpostavljam da pišeš Srbi malim slovom a muslimani velikim slovom, baš zbog te svoje ljubavi i razumevanja? Znam da je to, možda, rezultat tvoje nepismenosti, mada sam, gotovo siguran da se radi o “pravoj muslimanskoj ljubavi”, posle koje dolazi nož u ldja ili ono “civilizovano” odsecanje glava. Nisam za mržnju unapred, ljudi se nalaze po sličnim karakterima i vaspitanjima ali, kao Srbin, više volim da me iskreno mrzite nego da me podmuklo i lažno volite. .

Musliman
Musliman
17 sati ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Ja sam Musliman sa velikim M i nisam Bosnjak i smeta mi sto Bosnjaci misle da mogu da nas svojataju.Ima nas dosta i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 sati ranije
Odgovor za  Musliman

Moj komentar se ne odnosi na muslimane sa velikim “M” već što ova zatucana, glupa i retardirana muslimanska stoka piše Srbi malim “s”. Umobolnik, koji smatra da ćemo se mi zbog toga smanjiti i umanjiti. Može se samo pretpostaviti kako bi nas takva zver smanjivama, ako bi mu se pružila prilika da se dohvati noža?

6
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex