Vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji: Mađari iz Vojvodine jednoglasno protiv!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok su mišljenja oko vraćanja redovnog vojnog roka u Srbiji podijeljena, djeluje da su Mađari iz Vojvodine jednoglasno protiv.

Njihovi predstavnici izražavaju strah da bi zbog vojnog roka moglo doći do još većeg iseljavanja Mađara iz Srbije.

Zbog čega ovakav stav jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina u Srbiji – Al Jazeera donosi u priči Petra Alimpijevića.

Podsjetimo, odluku o obaveznom služenju vojnog roka u septembru je je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vlada Srbije odluku je također usvojila i naložila Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru pred Skupštinom. Plane je da obavezni vojni rok traje 75 dana, a ideja je da sve krene u septembru 2025. godine.

Služenje vojnog roka predviđeno je prije svega za mladiće od 19 do 27 godina, odnosno do 30 godina za one koji će odlagati odlazak u vojsku (za djevojke je dobrovoljan). To znači da će najmlađe godište koje će ući u kasarne biti oni rođeni 2006. godine.

Prvih mjesec dana vojnici će proći opću individualnu obuku. Tokom tog razdoblja naučit će koristiti i održavati osobno naoružanje, zaštitnu opremu i svladati osnovne vještine prve pomoći. Također, vojnici će biti obučeni za kretanje na bojištu, izradu zaklona i elemente strojeve obuke.

U drugom mjesecu služenja vojnog roka vojnici će steći znanja vezana za svoju vojnu specijalnost. Ta stručno-specijalistička znanja, iako neće biti potpuna, bit će dovoljna da vojnici razumiju osnovne zadatke i uloge u okviru tima. Na kraju, posljednjih 15 dana obuke rezervirano je za kolektivnu obuku u terenskim uslovima.

ajb

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

21 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Mik
Mik
2 dana ranije

Knezevicu prdo od voveka

Knežević Zoran
Knežević Zoran
3 dana ranije

Da se ja pitam, u vojsku bi morali da idu samo Srbi. Oni moraju da se osposobe da brane ovu zemlju. Nju neće braniti ni Madjari, nii muslimani. Posebno ovi naši, kojima su uvek bili draži svi zavojevači nego narod iz koga su nastali. Svaka čast izuzetcima ali, sve nacionakne manjine, manje-više mrze ovu državu i Srbe i predstavljaju otvorene i prikrivene neprijatelje. Dosta nam je bilo “bratstva i jedinstva” u kome je to “bratstvo jedinstvo” kreditirano na štetu Srba i Srbije. Pravo je svih da misle šta god požele ali, neprijateljsku delatnost prema ovoj državi, treba detektovati a počinioce W”nagradjivati” prema pozotovnim zakonskim propisima ove države.

Realan
Realan
3 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Sa konstatacijom o sluzenju vojnog roka slazem se sa tobom,trebali bi je sluziti samo Srbi,ali je davno proslo vrijeme-rado Srbin ide u vojnike!!!sad je nerado!!!
E kako ce ovo dogovoriti 2 ortaka i partnera u prevarama-žvalavi vucic i Orban,a da se ne batale medju drzavni odnosi,koji su 90-ih bili poljuljani,naravno krivicom i planom o velikoj Srbiji
Sto se tice bratstva i jedinstva,to je opet bilo pod vasom kontrolom i pravilima,sa planom da se svi narodi i budzeti svih Republika dovedu pod šapu Bg.trajalo je to nekih 40godina i stop,dosta vise,sa Kosovom ste pretjerali vec tad,tako da je kulminiralo i nastalo bratstvo i ubistvo.htjeli ste Srbiju od Vardara pa do Triglava al vam se omaklo.slali ste vojsku i mladice preko Drine i Dunava da ratuju za necije ideale i dobili da Srbi ali urbani nece u vojsku….samo neotesani ruralni seljoberi poneki,zato sad Vucko place nema vojnike

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije
Odgovor za  Realan

Da smo hteli Veliku Srbiju, mogli smo da je stvorimo, kad god smo to hteli. Sve države bivše Jugoslavije su stvorene na srpskim kostima, da pojasnim, na srpskim žrtvama. I to baš, od Vardara pa do Triglava. Ali, mi smo, nošeni onom idiotskom floskulom, “Brat je mio koje vjere bio” od govana pokušavali da napravimo pitu, odnosno braću. Svi su se razvijali na kontu Srbije, koju su komunisti opstrirali, čak i komunisti srpske nacionalnosti, koji to nisu smeli da prevale preko usana. Slovenci nisu imali hleba da jedu pa su ih srpske familije primale u Srbiju kako bi se prehranili. Posle su bili oni “Vozovi prijateljstva”, odnosno glupost na kojum smo mi infantilo nasedali. Da nije bilo Balkanskih ratova Turci bi još bili u Skoplju a Slovenci bi virili iz bečkih konjušnica okruženi divnim mirisom konjske baljege. To je istina gospodine islamisto, ostalo su tvoje fantazmagorije.

Bundesrepublik Sandzak
Bundesrepublik Sandzak
2 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Vi niste porazeni u zadnja 4 rata, vi ste se samo takticki povukli ;- )
Srbija je okupirala Vojvodinu,Timok,Sandzak a Presevska Dolina je dekretom pripojena ´50ih godina.
Srbi sovinisti moraju platiti ratne reparacije za genocid,etnicko ciscenje,etnicko silovanje,urbicid,elitocid,kulturocid,memoricid..

Da nije bilo vasih prababa, ti bi sad imao plavu kosu i svijetle okice ;- )

Realan
Realan
2 dana ranije

E neka si mu sasuo istinu u ono pogano lice,njih samo istinom treba napominjati,da se ne zaboravi,…..jasta,prababe su im odigrale veliku ulogu u odrzavanju i balansiranju zivota i mira u kuci,6 vjekova nije malo!!!

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije
Odgovor za  Realan

Auh, što me “istina” jednog turkešenje pogadjamajko mila? Ne znam šta ću od muke? Kada jedan konvertit može da izgovori istinu? Nikada. Oni lažu sebe, lažu svoje žene, lažu Srbe, lažu i Turke. Vi ste jedna ustajala bara, puna žabokrečine u kojoj se pate samo punoglavci i zmije. Kako reče Meša Selimović, mrtvaja” van svih tokova, koja je osudjena na propast. Šta kažeš “Bundesrepublik”?! Bravo a sada na bauštel na mešanje betona i čišćenje pikavaca koje su ostavili drugi radnici. To je najkomplikovaniji posao koji može da obavlja svaki “Sudžuklija”.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije

Evo jednog vica da razveselim ove iz “Bundesrepublik”? Otišo Haso u Nemačku i kada se vratio u svoj Novi Pazar ili zamišljenu “Bundesrepublik” , priča Muji svoje doživljaje iz Nemačke. Sve najbolje i kako je on uspeo da se snadje. Pa dobro, pita ga Mujica, kako se snalaziš sa nemačkim jeziikom? Eh, kaže Haso nemam ti ja tih problema, naučio sam očas nemački jezik. Pa dobro, pita Mujica, kako bi rekao na nemačkom “dodji ovamo”? Haso kao iz topa, pa to je lako, rekao bih “Komm her”? Oduševi se Mujica pa nastavi sa pitanjem? A kako bi rekao Idi tamo? To je lako, kaže Haso, ja odem tamo pa opet kažem “Komm her”. Eto, malo smeha za “Bundesrepublik”. Da se razveseli i mane visokih državnih dužnosti.

Bundesrepublik Sandzak
Bundesrepublik Sandzak
2 dana ranije

Necivilizovani sektasi Svetosavci, nemate gram dostojanstva.
Dao vas je Bog samo za kanalizacione ispuste dje se dobro snalazite jer plutate ali vas na kraju voda vazda odnese.

Napustite nasu sandzacku internet teritoriju.

Vojvoda Djurisic
Vojvoda Djurisic
2 dana ranije

Vas i govna izjebase 11 puta,pa sta ste tek vi?

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije

Ovo je srpska teritorija i internet teritorij. Samo ti možeš da gostuješ jer se mi ne bojimo nikoga. Nemamo razloga da bilo kome branimo učešće na bilo kom forumu. Ti bi da skupiš nekoliko islamskih odrpanaca, koji svi zajedno nemaju tri areda osnovne škole pa da, kao jednoumnici, menjate mišljenja? Da razradjujete filozofske poruke iz Kurana i da čekate vreme kada će Islam zavladati svetom. Ti gostuješ u ovoj državi i na našem internetu. I ne seri mnogo. Nemoj da te izdvoje iz kolone na Horgošu ili, što je verovatnje, skinu iz autobusa.

Bundesrepublik Sandzak
Bundesrepublik Sandzak
2 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Ti si podstanar u sandzackoj kuci. Tvoje obrazovanje se vidi iz prilozenog.Pa ni vas “otac nacije”, dobrica cosic(srbizirani arnaut s kosova) jedva zavrsio osnovnu skolu.

Bitno je da Sandzakom vladaju autohtoni a ne neki konglomerat (roma,bugara,vlaha,cincara,turaka,arnauta,bosnjana) sumniive genetike ;- )

Neg´ da te pitam gibanicaru, jesi li i ti operisan (Kosovo te zove) ?

Realan
Realan
2 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Ti si Šiptar Pravoslavac,drzava ti je Kosovo,a mjesto prebivalista Peç

Nurija
Nurija
3 dana ranije

Ko ne sluzi vojsku nije muskarac

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije
Odgovor za  Nurija

Bravo Nurija. Postoji ona pesma, u kojoj muslimanka peva: Meni moja rekla braća da ne idem za onog koga vojska vraća..”?! Nije vojska za prevrtljivce i one koji ljube tudju čizmu.

Realan
Realan
2 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Nerado srbin ide u vojnike,takav vakat došo

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije
Odgovor za  Realan

Ko ti to kaže? Možda mujage idu rado u vojnike? Pa vi ste samo za neke odrede “dudlaša” odnosno vojske, koja bi, posle svih bitaka, dobila čast da ga dudla onima koji su imali muda da idu u rat. Ako te budu pozvali u vojsku traži da te regrutuju u “dudlaše”. Tu si na svom. Eh, sada, moraćeš da dudlaš i duvaš svima ali, neće ti biti teško. Naučili ste i tu ste eksperti.

Realan
Realan
2 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

To ono ko sto Karadzic i Mladic dudlaju kare Arapima i pitaju ima li jos.
Ima,ima,sve do kraja njihovih bednih zivota,ima da se nadudlaju

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije
Odgovor za  Realan

Auh, kakav odgovor? Očekivao sam nešto više? Jesi retardirana ličnost ali, možeš ti i malo bolje. Verovatno si dva razreda završio u specijalnoj školi? Sve znaš, kao da si pravi “dudlaš” specijalizovan za Arape? rodudlaj ga malo i Radovanu, nema smisla da praviš razliku na nacionalnoj i verskoj osnovi. Radovan ćete, zauzvrat, pomaziti po glavi.

Realan
Realan
2 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Nisam lep ali sam glup.

Realan
Realan
1 dan ranije
Odgovor za  Realan

Ne znam ko si,al koristis moje ime,vlaska posla,nebitno.
Smutnje pokusavate,vlasi i zidovi isti princip ista govna
Bitno je i tema dana,krme Dačo prisjeca se istorije i brace po materi-Osmanlija

21
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex