Smijali mu se kad su vidjeli šta uzgaja, a sad zgrće novac: Potražnja je ogromna

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U posljednjih nekoliko godina, uzgoj indijanskih banana u slavonskim krajevima doživio je pravi procvat, preoblikujući se iz hobija u ozbiljan posao za mnoge lokalne voćare. Tihomir Reiter, jedan od pionira ovog neobičnog uzgoja u Čepinu, prisjeća se kako je prvobitno nailazio na podsmijeh kada je započeo s sadnjom dvadesetak stabala indijanskih banana u svojem dvorištu.

“Dok sam počinjao, svi su se čudili – indijanske banane u Slavoniji? No, moja vjera u potencijal ovog voća pokazala se opravdanom. Danas je potražnja velika”, dijeli Tihomir za HRT.

Osim indijanskih banana, raste i interes za druge neuobičajene kulture poput domaćeg kikirikija i smokava, koje su dosad bile povezane s mediteranskim i tropskim područjima. Stručnjaci ističu da su klimatske promjene omogućile proširenje spektra kultura koje uspijevaju na slavonskom tlu.

“Naša tla su idealna, imamo dovoljno vode, a temperature su povoljne. Sada je pitanje hoćemo li u budućnosti radije uzgajati indijanske banane ili se okrenuti tradicionalnijim usjevima poput šljiva ili kukuruza”, komentira prof. dr. Bojan Stipešević s Fakulteta za agrobiotehničke znanosti u Osijeku.

Indijanske banane, osim što su iznimno slatke, poznate su po visokom udjelu antioksidansa i minerala, što ih čini atraktivnima ne samo za tržište voća nego i za farmaceutsku industriju. “U Sjevernoj Americi čak se koriste u proizvodnji lijekova protiv karcinoma”, dodaje Tihomir Reiter.

S obzirom na sve veće izazove koje donose klimatske promjene, prof. Stipešević poziva slavonske poljoprivrednike da ozbiljno razmotre prilagodbu novim kulturama poput indijanskih banana.

“Potrebno je razmišljati izvan tradicionalnih okvira i prihvatiti promjene koje nam nameće vrijeme. Uvođenje novih kultura može biti ključno za dugoročnu održivost slavonskog poljoprivrednog sektora”, zaključuje prof. dr. Bojan Stipešević.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex