Izraelska vojska ušla u Liban

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izraelske snage su trenutno angažovane u ograničenim kopnenim operacijama protiv Hezbollaha unutar Libana, prema saopštenju američkog State Departmenta.

Ove operacije fokusirane su na infrastrukturu Hezbollaha u blizini granice, dok se duž granice između Izraela i Libana nastavlja intenzivna artiljerijska i tenkovska paljba. Portparol Stejt departmenta, Matthew Miller, istakao je da je Izrael obavestio Sjedinjene Američke Države o ovim aktivnostima.

Prema izveštajima libanskih medija, izraelske snage su granatirale pogranična sela u blizini Metule i Misgav Ama, koja su proglašena zatvorenim vojnim zonama. Libanska vojska je saopštila da se njene jedinice povlače na tri milje od južne granice, što dolazi u kontekstu sve intenzivnijih napada na južni Liban.

Situacija se dodatno pogoršala nakon izraelskih vazdušnih napada na centralni deo Bejruta, prvi put u gotovo dve decenije. Ovi napadi su rezultirali smrću trojice članova Palestinskog fronta za oslobođenje Palestine. Video zapisi prikazuju haos i dolazak hitne pomoći, dok strahuje da bi se izraelski napadi mogli proširiti na šire delove Beiruta.

Ministar odbrane Izraela, Yoav Gallant, najavio je da će “sledeća faza rata protiv Hezbollaha početi uskoro”. Premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Iran, naglasivši da “nema mesta na Bliskom istoku koje Izrael ne može dosegnuti”. U svom obraćanju iranskom narodu, Netanyahu je osudio iranske vođe, poručivši da će stvari biti drugačije kada Iran postane slobodan.

Američki predsednik Joe Biden izrazio je zabrinutost zbog mogućih posledica izraelske invazije na Liban i pozvao na hitan prekid vatre. “Svestan sam izraelskih planova, ali mislim da bi trebali stati,” rekao je Biden, naglašavajući potrebu za diplomatskim rešenjem pre nego što dođe do daljeg eskaliranja sukoba.

Pored sukoba u Libanu, Izrael je takođe izveo vazdušne napade na luke u Jemenu pod kontrolom Houthi milicije, što dodatno povećava strah od širenja sukoba. U subotu je izraelska vojska ubila vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, što je značajan udarac za ovu grupu i njenog glavnog podržavaoca, Iran. Nasrallahova smrt izazvala je brojne reakcije unutar Hezbollaha, a privremeni lider grupe, Sheikh Naim Qassem, najavio je nastavak borbe i spremnost za kopnenu invaziju.

Libansko Ministarstvo zdravlja izvestilo je da je u poslednje dve sedmice poginulo više od 1.000 Libanaca, a više od 6.000 je ranjeno, dok je oko milion ljudi napustilo svoje domove. Ove brojke odražavaju ozbiljnost humanitarne krize koja se pogoršava usled stalnih sukoba.

Međunarodna zajednica, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države, poziva na hitan prekid vatre i diplomatsko rešenje, ali Izrael i dalje odbacuje takve inicijative dok Hezbollah nastavlja da ispaljuje rakete prema Izraelu. Izgledi za deeskalaciju sukoba su neizvesni, a napetosti rastu, dok obe strane pokazuju spremnost na dalju eskalaciju.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

8 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Samra
Samra
3 dana ranije

Sto ne napadnete Ameriku sto vas finansira i pravi ubicama vecim nego sto jeste.Jevreji da bog da se utrli. Hitlere nisi za dzabe hteo da ih utres…sto ih ne ocisti sve pa da ovo zlo i masakr ne gledamo uzivo

enisa
enisa
3 dana ranije

Allah vas kaznio, da bogda na vas padale bombe sa neba

Jesa
Jesa
3 dana ranije

Jesa gazi sve pred sobom.

Liss
Liss
3 dana ranije
Odgovor za  Jesa

Mozda tvoju mamu u vulvu prepunu picajzli dok ti tati svom pusis?

Knežević Zoran
Knežević Zoran
3 dana ranije
Odgovor za  Liss

Lizalico, odaj nam tajnu, gde tebe karaju? Pošto vulvu čuvaš kao da u njoj kiseliš kupus. Da ti ne miriše na budžu pa izbegavaš? Iskreno, da li ga samo duvaš i pušiš ili si razradila auspuh, koji si preuredila pa sada ima višestruku namenu. Tako rade sve poštene žene, a vidi se, da si ti jedna od takvih.

Faris
Faris
3 dana ranije
Odgovor za  Jesa

Jevreji sta ih sad ceka nisu ni svesni sprzice ih ko miseve

Faris
Faris
3 dana ranije
Odgovor za  Jesa

Videce sa kim su se zakacili, tri drzave a jedna nacija i njih da napada patuljasti narod bogom proklet Spasa vam nema, mogu da salju municije Amerikanska djubrad i sejtani koliko hoce bespomocni ste !!!!!!

Knežević Zoran
Knežević Zoran
3 dana ranije
Odgovor za  Faris

Pa, zar Amerikanci nisu prijatelji i zaštitnici muslimana? Do juče ste ih slavili i divili se njihovom poštenju, kao i sudu koji su osnovali za vaše neprijatelje? Bili ste oduševljeni njihovom “pravdom”?! Ili sam bio u zabludi ili, imate “plivajuće” karaktere, gde se ne može računati na objektivnost i realnost. Ne znam ko će videti i šta ali, siguran sam da će stradati normalan narod, kome “velikomuslimanska” ideja ne znači ništa, ko i da će neke države da se vrate u Srednji vek. Sačekajte, ne radujte se ničijoj nesreći.

8
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex