Otkrili kako je NAŠEM NARODU u Nemačkoj i da li nas zaista gledaju “sa visine”: “Smatraće te glupom životinjom u ljudskom obliku AKO RADIŠ OVO”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U potrazi za boljim životom, jedan Srbin priznao je da razmišlja o selidbi za Nemačku. Međutim, čujući različite priče o životu u ovoj zemlji, zabrinjavaju ga komentari da Nemci navodno ne pokazuju poštovanje prema doseljenicima i da ih često gledaju s visine.

Da li su te takve tvrdnje opravdane ili su one samo mitovi raspravljalo se na Reditu, onda kada je u anonimnoj objavi sam muškarac postavio pitanje “Kako je biti Srbin u Nemačkoj?”.

“Planiram da se u budućnosti odselim tamo, ali mnogi mi govore kako te Nemci tamo ne poštuju i gledaju te sa visine. Da li je to stvarno tako i ako da, u kolikoj meri?”, upitao je on.

Iako na ovakva pitanja ne postoji da/ne odgovor, mnogi koji su imali iskustva sa životom u Nemačkoj potrudili su se da mu približe da li su sami išta slično doživeli i kako je zaista biti Srbin u toj zemlji.

“Švabe nisu čudo, i Nemačka nije raj”

Takođe, iako su ga pojedinci savetovali da je najbolje da ne sluša tuđa iskustva, već da stvara svoja, bilo je i onih koji su mu ipak objasnili u kojim situacijama se može osetiti kao migrant.

Sve zavisi šta budeš radio i kako se postaviš. Ako radiš neki visoko kvalifikovan posao i naučiš nemački bar do nivoa da mogu da te razumeju – najverovatnije nećeš imati nikakvih problema. Naročito je potrebno da prihvatiš i njihov sistem vrednosti. Ali ako radiš neki nisko kvalifikovani posao, ne umeš da bekneš nemački, gledaće te sa visine. Smatraće te glupom životinjom u ljudskom obliku”, “Haha, sada živiš u jakim gasovima da su Švabe čudo, Nemačka raj, itd. Tek kad se malo ucirkaju, čućeš taj njihov uzvišen stav i da smo mi za njih svi isti – migranti, da li ekonomski da li politički ili kakvi god. Nisu time oduševljeni i voleli bi da je Nemačka Nemcima”, pisali su oni.

“Gledaće te sa visine ali i ceniti zbog ovoga”

Jedan korisnik Redita objasnio je kada bi “gledanje sa visine” moglo biti smanjeno na minimum.

“Gledaće te sa visine. Nikad nećeš biti ravan njima, jer su jednostavno… Takvi. Kao što i mi gledamo na ove Nepalce što dođoše ovde da rade. Nisu svi takvi, ali većina jeste. No ceniće svaki tvoj pokušaj asimilacije – uči jezik, imaj manire, i to je to. Gledaj da pohvataš njihove navike. Uglavnom, to je recept gde god da odeš – ne moraš da izgubiš identitet i nacionalnu pripadnost, ali ako već ideš u tuđu kuću, ne unosi u nju svoja pravila – pečenje roštilja u parku, itd”, napisao je on.

Na kraju se javio i još jedan Srbin u Nemačkoj, pa otkrio da on takvih problema sa tamošnjim narodom nije imao.

“Meni se to nije desilo. Verujem da zavisi od ponašanja a i radim visoko kvalifikovan posao tako da se prirodno srećem sa obrazovanim slojem stanovništva, ko zna, možda se dešava sa primitivnijim Nemcima“, napisao je on.

Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex