U Špiljani Ibar teče ali na izvoru i dalje suho, mještani u čudu: Ovako niko ne pamti (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što su svi mediji prenijeli vijest da je rijeka Ibar presušila, situacija je dobila neočekivan obrt zahvaljujući dvojici novinarima, Enesu Radetincu i Emilu Ličini. Oni su istražujući ovu neobičnu situaciju otkrili pravo čudo prirode.

Enes Radetinac je posjetio izvor rijeke Ibar, gdje je razgovarao s Feridom Kadrovićem, stanovnikom tog područja. Tamo su se uvjerili u nevjerovatno – na izvoru Ibra nije bilo ni kapi vode. Iako su očekivali da će rijeka, kao i svake godine, teći svojim prirodnim tokom, suočili su se s potpuno suhom koritom.

Reka Ibar presušila je na izvoru, što je dramatična posledica suše koja je pogodila ovaj region. Nekada moćan izvor sada je potpuno suv. Iz mesta Špiljani izveštavali smo o tome kako se građani bore da sačuvaju ribu od pomora. Na njihov poziv, ponovo smo posetili to mesto. Vode u Špiljanima ima, iako je na izvoru sve suvo. Ovaj slučaj polako postaje misterija.

Ova tišina je sablasna i svedoči o dramatičnoj promeni u prirodi. Meštani Rožaja, koji godinama posećuju ovaj izvor, kažu da ne pamte da je izvor reke Ibar ikada presušio.

„Ovo je tužno i žalosno šta se ovde desilo. Imam šezdeset i sedam godina i dolazim ovde godišnje desetak puta i nikada nije bilo ovako, ni približno. Zaista velika žalost i šteta, u svakom slučaju velika šteta. Iz onog gore izvora voda bi u proleće dostizala i do 50 metara u visinu, a dotok vode bio je ogroman“, rekao je jedan meštanin opštine Rožaje, Ferid Kardović.

A1

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex