BLISKI ISTOK NA NOGAMA – Temperatura skače uoči očekivanog napada Irana na Izrael: Šojgu u Teheranu, Bajden i Haris u Kriznoj sobi, Netanjahu spreman za eskalaciju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Strahovi od regionalne eskalacije rata u Gazi i dalje rastu, nakon napada u Libanu i ubistva Hamasovog političkog lidera Ismaila Hanijea.

Iran je u ponedeljak uveče izdao obaveštenje pilotima i avio kompanijama da izbegavaju njegov vazdušni prostor, u jeku stalnih pretnji njegovih zvaničnika o napadu na Izrael. Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da bi Iran mogao da napadne Izrael tokom 24-48 sati, što je potvrdio i izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

– Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael – rekao je Kac.

Tel Aviv kaže da je spreman da se brani i odgovori na bilo kakav osvetnički napad nakon ubistva Hanijea, dok je Vašington poručio da će braniti Izrael u slučaju napada.

Ismail Hanije ubijen je prošle srede u Teheranu, a Hamas krivi Izrael za njegovu smrt, do koje je došlo manje od 24 sata nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen viši komandant Hezbolaha Fuad Šukr. To je takođe izazvalo obećanje o osveti od strane grupe u Libanu.

Sastanak u Kriznoj sobi u Vašingtonu

“Hil” piše da su u ponedeljak američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris, kandidat demokrata za predsedničke izbore u novembru, snimljeni kako idu u Kriznu sobu u trenutku kad Iran preti napadom na Izrael.

Još nema precizne informacije kada će Iran i Hezbolah pokrenuti napad na Izrael i šta bi konkretno najavljeni napad mogao da podrazumeva, rekli su pripadnici američkog tima za nacionalnu bezbednost tokom sastanka sa Bajdenom i Harisovom.

Kako prenosi “Aksios”, na sastanku u Beloj kući je rečeno da američke obaveštajne službe očekuju scenario sa dva talasa napada – prvi koji će potencijalno izvesti Hezbolah, a drugi Iran i neki od njegovih saveznika. Ali, i dalje se samo nagađa ko će prvi napasti i kako će to izvesti.

Na sastanku je bilo reči i o kontinuiranim diplomatskim naporima da se deeskaliraju regionalne tenzije i da se zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Gaze.

Šojgu u Teheranu

U međuvremenu je bivši ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, sada sekretar nacionalnog Saveta bezbednosti, stigao u ponedeljak u Teheran radi sastanka sa iranskim kolegama.

Novi iranski predsednik Masud Pezeškijan rekao je na sastanku sa Šojguom da je “razvoj odnosa sa Moskvom jedan od prioriteta iranske spoljne politike” i da je “neophodno je ubrzati sprovođenje sporazuma između dve zemlje”.

– Rusija je među državama koje podržavaju iransku državu u ova teška vremena. Neophodno je ubrzati sprovođenje sporazuma zaključenih između dve zemlje – rekao je Pezeškijan, dodajući da je “prošla era američkog rukovođenja” i da će “saradnja Rusije i Irana u razvoju multipolarnog sveta doprineti poboljšanju globalne bezbednosti”.

Pezeškijan je ranije opisao Rusiju kao “vrednog strateškog saveznika”.

“Tajms of Izrael” piše da je do Šojguove posete došlo na poziv sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alija Akbara Ahmadijana. List podseća da je Rusija u petak “snažno osudila” ubistvo Hanijea i upozorila na “ekstremno opasne posledice takvih akcija”. Rusija gaji bliske veze sa Iranom od početka rata sa Ukrajinom i rekla je da se sprema da potpiše sporazum o širokoj saradnji sa islamskom republikom.

“Netanjahu spreman na eskalaciju”

Kriza koja se odvija na Bliskom istoku je mešavina visoke strategije i niske politike, piše za “Fajnenšel tajms” bivši šef MI6 i britanski ambasador u UN Džon Souers.

On je istakao da izraelski premijer Benjamin Netanjahu u svemu vidi priliku da unapredi izraelske interese u regionu i učvrsti svoju poziciju kod kuće.

Izrael je za sada povratio inicijativu, nakon katastrofalnih 10 meseci od napada Hamasa na jug zemlje 7. oktobra. Njegova vlada je unazad nedelja igrala na svoju snagu – posebno impresivnu sposobnost Mosada da ubije opozicione lidere poput Hanijea i Šukra. Netanjahu je time otkrio svoje prioritete i strategiju. On je spreman da eskalira tenzije u regionu pre nego da da pokušava da ih smiri. On vidi priliku da unapredi dugoročnu bezbednost Izraela i učvrsti svoje vođstvo kod kuće. Takođe želi da satera Bajdenovu administraciju u ćošak i pomogne Donaldu Trampu da se vrati u Belu kuću, navodi Souers.

Dodao je da ubistvo Hanijea – ključne figure u pregovorima – pokazuje da Netanjahu nije zainteresovan za sporazum o prekidu vatre i povratku talaca koje je Hamas zarobio 7. oktobra. On je odbio nekoliko predloženih sporazuma koje su podržali njegovi šefovi obezbeđenja.

Netanjahu sada prelazi na strategiju “zadržavanja” u Gazi, oslobađajući trupe za veći sukob koji bi želeo da isprovocira sa Hezbolahom, kaže Souers, ukazujući da je ova grupa mnogo veća pretnja za Izrael sa svojim arsenalom raketa i navodnih 100.000 pripadnika milicije.

Ubistvo Šukra, kako je rekao, je bila namerna eskalacija Izraela.

Više od 6.500 napada na Liban od 7. oktobra

“Al Džazira” navodi da je Izrael od 7. oktobra izveo 6.544 napada na Liban. Od 8. oktobra kad je Hezbolah lansirao napad na Izrael u znak solidarnosti sa Palestincima, Izrael ga je napao skoro četiri puta više, ističe “Al Džazira”, dodajući da je u tih 6.544 napada duž granice duge 120 km i dalje na severu zemlje ubijeno preko 590 ljudi.

List navodi da je Izrael od 7. oktobra ukupno odgovoran za preko 17.000 napada na Bliskom istoku. Prema analizi podataka projekta ACLED, Izrael je odgovoran za 17.081 vazdušni, raketni ili daljinski napad eksplozivima u pet zemalja – Libanu, Siriji, Jemenu, Iranu i Palestinskim teritorijama.

Teško je reći kako će Hezbolah reagovati nakon ubistva Šukra – kako navodi Souers, istorija izraelskih invazija na Liban je puna neuspeha, a njihova “gvozdena kupola” rizikuje da bude preplavljena samom količinom projektila grupe. Ali, tu je Amerika.

“Netanjahu želi Trampa u Beloj kući”

Vašington je rekao da će pomoći u odbrani Izraela. Ali, kako kaže Souers, Tramp je bio najlakši američki predsednik za manipulaciju u kojem je Izrael ikad uživao. On je ukazao na Trampovo priznanje aneksije Golanske visoravni (što nijedna druga zemlja nije uradila) i povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Nakon 15 godina “zle krvi” sa Demokratskom partijom, Netanjahu želi Trampa ponovo na vlasti, posebno što njegovoj alternativi – Kamali Haris – nedostaje dugotrajno angažovanje i simpatije prema Izraelu kakvo je imao Bajden, ističe Souers.

Netanjahu zna da bi SAD morale da se umešaju da podrže Izrael ako dođe do otvorenog rata sa Iranom ili Hezbolahom, što bi ponovo podstaklo podele među demokratama i moglo dovesti da Haris izgubi veliku kolebljivu državu poput Mičigena u kojoj su dva odsto stanovnika arapski Amerikanci, zaključio je Souers.

Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
1 mjesec ranije

Sjeme vam se zatrlo prljavo podmuklo jevresko. Vi jese mrzite svakoga ko nije jevrej.

Liss
Liss
1 mjesec ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Zivo me zanima ko su pizdurine usmrdele koje dislajkuju

Kakav li je mentalni sklop tog sljama , da bog da im jahudi srce noktima cupali

Kraj jahudima je veoma , veoma blizu, cak vise njihove end time Sekte kao sto je chabad ljubovic veoma eksplicitno to objasnjavaju i prihvataju da izrael ce izgoreti do temelja , da nece ostati nista od te satanisticke tvorevine oni to znaju

Stajacemo u njihovoj krvi i bice lekovito za dusu

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex