U Tutinu se vakcinišu (samo) da odu u posetu rodbini

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tutin figurira kao jedno od mesta sa najslabijim odzivom na vakcinaciju u Srbiji. Doktor Mithat Eminović, epidemiolog iz tamošnjeg doma zdravlja, kaže da još nije zadovoljan brojem vakcinisani, ali da se situacija značajno popravlja u odnosu na prethodni period.

“Sve je više onih koji zbog odlaska na odmor ili zbog posete rodbini i prijateljima u dijaspori odlučuju da se vakcinišu”, primećuje Eminović i dodaje da je blizu 20 posto punoletnih Tutinaca primilo barem prvu dozu vakcine.

„Dato je 1.851 doza Sinofarm vakcine, potrošeno je 628 doza Fajzer vakcine, 50 doza ruske vakcine i 47 doza Astra Zeneke“, navodi Eminović.

Naš sagovornik tvrdi da se u odnosu na početak značajno poboljšalo stanje.

„Imali smo ii po nekoliko dana da niko ne dolazi na vakcinu, sada imamo svakoga dana po neoliko desetina prijavljenih. Nije Još uvek zadovoljavajuće, ali je bolje nego što je bilo“, objašnjava Eminović.

On ukazuje da Tutin ima i značajan broj prokuženih, pa ga, pored vakcinacije i to približava kolektivnom imunitetu.

„Ne ide to tako brzo kako bismo hteli. Verujte da se sam čudim kako smo u ovakvom okruženju uspeli da vakcinišemo ovoliko ljudi. Mislim da su drugi motivi važni, pre svega putovanja. Dolaze lepši dani, raspust, odmori. Već vidim dolaze i prijavljuju se i kažu: Znaš, ja ne bih da se vakcinišem, ali moram da putujem kod dece u Nemačku. Verujem da će jedan broj ljudi iz tih razloga i motiva doći, ali nama je svejedno, samo nam je važno da vakcinišemo što više ljudi“, kaže Eminović.

Najveći grad u Sandžačkom regionu Novi Pazar, takođe, ne može da se pohvalni dobrim i masovnim odzivom na vakcinaciju. Prema podacima do kojih je došla Nova.rs od 75.000 punoletnih građana kojim mogu da se vakcinišu, imunizovalo se njih 10.000. (Nova S)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker