PEŠTER: DUGA NA NEBU oko džamije sa NAJVIŠIM MINARETOM NA BALKANU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

TUTIN – Peštersko selo Delimeđe u tutinskoj opštini ima najveće minarete u Evropi. Sagrađeni su 2009. godine kao deo novog islamskog centra u selu, visoki su po 77,24 metara i daleko nadmašuju sve postojeće džamije gotovo na celom evroazijskom kontinentu.Poređenja radi, najviši minaret u zapadnoj Evropi – minaret Fitja džamije u Stokholmu – visok je samo 32,5 metara. Minaret najveće džamije u EU, džamije u Roterdamu, visok je jedva 25 metara. Na istoku od EU, islamski centar „Srce Čečenije“ u Groznom, koji je otvoren 2008. godine, ima takođe skromniji minaret – od 62 metra.

Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog Kutub minareta u Nju Delhiju koji je visok 72,5 metara. Viši su i od najvišeg minareta centralne Azije, Kalon minareta u Buhari koji doseže svega 47 metara. Inače, čečenski minaret je do 2009. godine bio šampion Evroazije. Sve dok mu centar u Delimeđama nije preuzeo primat. Minareti Delimeđa su viši i od najviših minareta južne hemisfere. Čak i od munare džamije u Johanesburgu koju je nedavno podigao turski biznismen, Ali Katirdžioglu.U našem regionu, najviša džamija u Bosni i Hercegovini je džamija u Bugojnu sa minaretom od 70 metara za čije je farbanje bio angažovan alpinistički tim iz Zenice.

Pre izgradnje džamije u Delimeđama, najviši minaret na Balkanu je bio minaret Husein-pašine džamije u Pljevljama, završen 1594. godine kao zadužbina Husein-paše Boljanića, poreklom iz tog kraja

Izvor:Sandzaklive/Kurir

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex