Koalicija SDA Sandžaka i SPP u Tutinu na čekanju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Opštinski parlament u Tutinu, ponovo, nema ni skupštinsku većinu, niti kvorum. Zbog toga je odloženo jučerašnje zasedanje.

Stara koalicija sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i GG #Tutin na prvom mestu“ se raspala, a nova sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), nikako da se sklopi.

U skupštinskoj sali bili su samo odbornici SDA Sandžaka, i ne svi. U već viđenom maniru, doneli su odluku da novi sednicu zakažu za 28.mart.

Nadaju se da će, do tada, biti završeni razgovori o formiranju nove lokalne vlasti u koaliciji sa SPP. Uzdaju se u sporazum o saradnji, koji su u decembru prošle godine, potpisale te dve partije o formiranju novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

To bi trebalo da bude „preslikano“ za stvaranje „stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama“, kako je najavio, početkom meseca, lider SDA Sulejman Ugljanin, uz konstataciju da razgovori „dobro idu“ i da bi sve trebalo da bude gotovo do kraja meseca.

Aktuelna dešavanja to demantuju. Zapelo je kod utvrđivanja funkcionerskog „pazara“. Sa druge strane, istaknuti članovi tutinskog odbora SPP, uporni su u protivljenju odluci stranačke centrale u Novom Pazaru. Teško im je da zaborave, petnaestogodišnju, netrpeljivost između ove dve bošnjačke političke opcije.

Ukoliko dođe do „stvaranja stabilne skupštinske većine“ biće to treća koalicija SDA u Tutinu, u ovom mandatu.

SDA lokalnu vlast, u toj opštini, predvodi od 1996.godine i sve do poslednjih lokalnih izbora samostalno je vladala.

Na poslednjim izborima osvojila je 18, od 37 mandata, pa je koaliciju pravila sa jednim odbornikom SNS i sa odbornicima SDP i Grupom građana, čiji su se kadrovi, pre nekoliko dana, povukli sa svih funkcija u toj opštini.

Zbog nezasedanja više od tri meseca, kada su sednice zakazivane i otkazivane zbog nedostatka kvoruma, pričalo se o uvođenju prinudne uprave. To su, čak, zvanično tražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sadašnji koalicioni partneri Ugljaninove partije. Kako je prinudna uprava izbegnuta, iako su svi zakonski uslovi bili stečeni,javnosti je ostalo nepoznato.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex