DRI: Nezakonite nabavke Tutina vredne 446 miliona dinara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Opština Tutin je tokom 2019. i 2020. zaključila ugovore i isplatila više od 466 miliona dinara za nabavku dobara, usluga i izvođenje radova u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

U izveštaju, u koji je radio „Sto plus“ imao uvid, navodi se da je Tutin iz budžeta isplatio devet miliona dinara, a da uopšte nije sproveo tendere, iako nije bilo razloga da se javne nabavke ne raspišu.

Polovina tog novca potrošena je na ugostiteljske usluge, kako u Tutinu, tako i drugim mestima u Srbiji.

Među nepravilnostima koje je državni revizor otkrio navodi se da je lokalna samouprava potpisivala ugovore sa kompanijama čije je ponude morala da odbije jer nisu ispunjavale uslove.

Takođe, Opštini se zamera i da je tenderskom dokumentacijom postavljala dodatne uslove koji su „diskriminatorski i ograničavaju konkurenciju“, kao i da su pogrešno sastavljali konkursnu dokumentaciju zbog čega ponuđači nisu mogli da sastave valjanu ponudu.

Revizijom je utvrđeno i da je izgradnja i rekonstrukcija ulica, posao vredan preko 226 miliona dinara, urađena bez građevinske dozvole, a da su pojedini radovi otpočinjali pre nego su okončani tenderi i potpisani ugovori.

Opština Tutin propustila je i priliku da naplati kazne i penale od izvođača radova koji su prekoračili ugovorene rokove, od kojih su pojedini kasnili i po godinu dana.

Državni revizor otkrio je i da je Opština Tutin zaposlenima u lokalnoj samoupravi tokom 2020. godine nezakonito isplatila 10,3 miliona dinara više nego što je predviđeno.

Oko tri miliona dinara više nepravilno je isplaćeno pravobraniocu i zameniku pravobranioca, koji su na te pozicije izabrani iako ne ispunjavaju propisane uslove.

Nepravilno je obračunavana plata i pomoćniku predsednika Opštine zaduženom za saradnju sa Vladom Srbije, zbog čega mu je nezakonito isplaćeno 466 hiljada dinara više nego što je trebalo. U toku revizije, njemu je prestao radni odnos.

Pola miliona dinara više nego što je dozvoljeno isplaćeno je i zamenicima sekretara Skupštine Opštine i načelnika Opštinske uprave, koji su na ta mesta postavljeni iako ne ispunjavaju uslove propisane Statutom i zakonima.

Sa zamenikom načelnika Opštinske uprave je u međuvremenu raskinut ugovor. (Beta, Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Tutin321
Tutin321
2 godina ranije

DRI dođe,mada ne često,odrade svoj posao i nađu nepravilnosti-lopovluke.Ali se to sve sredi političkim kanalima i trgovinom.Prije neki dan ih je država nagradila sa 50 miliona din.i odblokirala račun.A mašala,svi su ješni,to pokazuju milionski računi.Sahat kula bi imala računa samo za njih da radi.Letovanja placaju opštinskim zemljištem.Još malo,pa nestalo,dugo i traja,boga mi vec 30 god.

Sam
Sam
2 godina ranije

Eve ga ovaj hajvančić Tutin321….hahahahsha. Šuti jadnik,šuti na ovo brukanje ove njegove SPP partije,kojoj samo još uši vire iz Vučićevog duoeta,i eve ga…sa mudrovanjem. A ponadao se beše jadnik da ga SDP i Rasim Ljajic – nsjveci narko diler ubaci u vlast u Tutinu,hehehehe.
Naravno,ovo su samo same nebuloze DRI…oni vam kazu…trebali ste u ovom javnom pozivu da trazite da neka firma ima 5 a ne recimo 8 masina…pitate ih sto,kazu…pa bilo bi vise zainteresovynih firmi. Gluposti.
Ili recimo kazu…ovaj Pravobranilac nema 10 godina rafnog staza u struci,kako trazi zskon,vec 7 godina i vi ste mu nezakonito davsli platu…vi im kazete,ali bio je javni kpnkirs,i u vijrlom regionu nije niko imso taj uslov da ima 10 godina…oni šute.
Zatim ova kasnjenja radova…kazete im da je bila korona,bolesni radnici,kasnilo se svud…nema kaze veze to,treba da ih kaznite i ako niko drugi nije u Drzavi…i tako.
Najobicnije nebuloze. Ali se Tutinac ponadao da ce bas nekog da hapse…hehehehe. Šou je ovaj Tutinac. Ne brini Tutinac…to je u svakoj Opstini u Srbiji jos desetostruko losije ako bi se gledalo tako. Uzivaj ti Tutinac:)

Sam
Sam
2 godina ranije

Ovo su vam ovi jadnici iz Tutina sto svaki dan pisu i kukaju Vučicu…aman pohapsi ovu vlast sto je bosnjacki narod izabrao u Tutinu…da se docepamo vlasti mi koji cemo vam se zavlacit u dupe dok ste zivi. Pohapsite ih,jer kako mi drugacije da dodjemo na vlast.
Izgleda su se i Vucicu zgadili od tolikog poltronstva,pa ih ne traga…hehehehe. Budi dostojanstven Tutinac,kao sto su dostojanstveni i ponosni nasi veliki bosnjacki sinovi,ponosni Titinci. Nemoj bit…gnjida 🙂

Tutin321
Tutin321
2 godina ranije
Odgovor za  Sam

Vidi se iz koje rupe viriš,govedo nevaspitano.Vidi se i da si deo te lopovske družine,baš si dobro obavešten o svemu.I za razliku od tebe,ne pripadam ni jednoj grupaciji,ali prezirem lopove i hijene kao što si ti.Ko god vam ukaže na lopovluk,odmah vidite SPP.Niste samo vas tri stranke cijeli Sandžak.

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex