DIJELILI DIPLOME, A BILI NEREGISTROVANI: Novi argumenti “Alternative” o sumnjivim svjedočanstvima iz Tutina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

DEO medicinskih sestara, koje rade u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, završile su Srednju školu “Tutin” u istoimenom gradu i stekle zanimanje medicinski tehničar i pre nego što je škola počela da radi, tvrde iz Grupe građana “Alternativa Crna Gora”.

Tvrdnje argumentuju upoređivanjem dokumentacije Ministarstva prosvete Srbije, Privrednog suda u Kraljevu, kao i podataka o izdatim diplomama do kojih su došli.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije rešenjem od 25. avgusta 2016. utvrdilo je da Srednja škola “Tutin” ispunjava uslove za rad. Nakon toga je Privredni sud u Kraljevu 2. septembra iste godine doneo rešenje da se škola upiše u sudski registar. Iz pokreta “Alternativa” tvrde, da prema njihovim podacima, jedan deo diploma medicinskog smera datira od 25. avgusta 2016. – osam dana pre nego što je škola upisana u sudski registar.

– Ono što upada u oči je i da su na diplomama škole koja je radila nepune tri godine, često, u potpisima menjana imena direktora – kažu iz “Alternative”.

Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva za “Novosti” kažu da je 15 odgovornih lica i 55 vanrednih učenika Srednje škole”Tutin” i Saobraćajne škole “Trstenik”, koji su nezakonito dobili uverenja o položenom vozačkom ispitu, zaključili sporazum o priznanju krivičnog dela i pravnosnažnim presudama – osuđeni.

– Ovim postupkom bilo je obuhvaćeno 91 lice i to: 21 lice je imalo svojstvo odgovornog lica – vlasnici škola, direktori škola, profesori i administrativni radnici i 70 osumnjičenih lica imala su svojstvo vanrednih učenika u ovim školama na saobraćajnom smeru u okviru kog školovanja su polagali vozačke ispite, saopštilo je Tužilaštvo iz Kraljeva.

Vlasnik Srednje škole “Tutin” Ismet D. (53), njegov sin Adnan D. (25) i direktor Saobraćajne škole iz Trstenika Almir S. (39) uhapšeni su, u septembru 2019, zbog sumnje da su većem broju građana, uz novčanu naknadu, izdavali lažne diplome i uverenja o položenom vozačkom ispitu. Oni su se tada sumnjičili da su 2019. i 2018. od 54 osobe uzeli novac kako bi im izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka jednog od smerova u tim školama. Obe ove škole su u privatnom vlasništvu ali su nakon inspekcijskog nadzora zatvorene.

Krivične prijave zbog davanja mita tada su podnete i protiv osoba koje su na taj način dobile dozvole. Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva za “Novosti” su odgovorili da je istražni postupak u fazi završetka, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka protiv osumnjičenih vlasnika i odgovornih lica obe škole.

PRIZNATE 102 DIPLOME

IZ Ministarstva prosvete Crne Gore odgovorili su da su, za tri godine koliko je pre zatvaranja škola u Tutinu radila, nostrifikovali 102 diplome medicinskog smera.

ZATVORENI, PA NASTAVILI TRADICIJU

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, u julu 2019. zabranilo je rad Srednje škole “Tutin”. U obrazloženju je navedeno da je delatnost obavljala nezakonito. Nepuna dva meseca nakon toga, otvorena je nova – Srednja škola “Nikola Tesla” Tutin. Iako su formalno osnivači novi, nezvanično, iza novootvorene škole stoji ista osoba kao i iza one koja je zatvorena. Čak na veb- prezentaciji i piše da imaju tradiciju dugu šest godina.

(Vecernje novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker