Naš sin nevin trune u zatvoru: Porodica Tutinca osuđenog za ubistvo policajca traži novo suđenje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Porodica Tutinca Fahrudina Mavrića, osuđenog za ubistvo policajca Željka Zečevića, traži novo suđenje. Za pravo im daje forenzičar Nenad Šipka koji tvrdi da je presuda zasnovana na nezakonitim dokazima

13 4

{module Oglas 2019 – U članku 1}

PORODICA Fahrudina Mavrića (32), iz Ribarića, kod Tutina, koji je 2012. godine zbog ubistva policajca Željka Zečevića(37) osuđen na 30 godina zatvora, već duže vremena tvrdi da Fahrudin nije počinio ovo ubistvo i da nevin leži u zatvoru. Ovakve tvrdnje stizale su i od nekih političkih partija i udruženja u ovom kraju, a na konferenciji za štampu u novopazarskom sedištu Stranke pravde i pomirenja (SPP) dodatno ih je aktuelizovao i poznati forenzičar Nenad Šipka koga je angažovala porodica Mavrić i koji je, nakon urađene 3D rekonstrukcije, tvrdio da je presuda Mavriću zasnovana na greškama i neadekvatnim dokazima i da je pravni zastupnik porodice i zvanično zatražio ponavljanje sudskog postupka.

 Ključni detalj su tragovi krvi, jer je prolazak projektila kroz balistički želatin pokazao da je pritisak morao povući biološki materijal, odnosno delove tkiva. Time bi se potvrdilo da li je to putanja i projektil koji je pogodio Zečevića. Drugi ključni detalj su nezakoniti dokazi, jer je veštak koji je doneo dokaze, na osnovu kojih je Fahrudin osuđen, morao biti izuzet sa suđenja. Ako se ovo izuzme, onda nema nijednog dokaza da je Fahrudin povukao obarač pištolja – ističe Nenad Šipka, i naglašava da sve što govori nije pritisak na sud ili ometanje pravde već argumentovane tvrdnje.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Ako u ovoj zemlji ima zakona i pravde očekujem da sud naloži ponavljanje suđenja, jer forenzičar ima nove dokaze. Ukoliko se dokaže da je pravosnažno rešenje bilo ispravno mi se slažemo sa kaznom zatvora od 30 godina – kaže otac Džafer Mavrić, otac osuđenog Fahrudina Mavrića.

Podsetimo, zbog ubistva policajca Željka Zečevića, 2. marta 2010, godine u mestu Batrage, kod Tutina, Veće Višeg suda u Novom Pazaru, kojim je presedavao sudija Adil Bibić, osudilo je na 30 godina zatvora Fahrudina Mavrića, presudu su potvrdili Apelacioni i Vrhovni sud Srbije.

U obrazloženju presude sudija Adil Bibić je posebno naglasio zločinačke namere osuđenog Mavrića prema ubijenom Zečeviću koji ga nije vezao tokom sprovođenja na saslušanje u Tutin i prilikom otimanja oko pištolja koji je Mavrić izvukao Zečeviću iz futrole i njime ga ubio. Iza Zečevića je ostalo dvoje maloletne dece.

Do tragičnog događaja došlo je nakon što su Fahrudin Mavrić i njegov prijatelj Miljko Keljević lomili čaše i pravili nered u jednoj kafani u Jezgrovićima, kod Ribarića, pa je pozvana policija da interveniše. Policajci Željko Zečević i Sead Hačković su upozorili Mavrića i Keljevića da se smire i otišli su, a oni su nastavili sa nedoličnim ponašanjem, kada su izašli iz kafane svojim vozilom udarili su drugi parkirani automobil, pa je ponovo pozvana patrola u kojoj su bili Zečević i Hačković. Pošto se protivio ulasku u policijsko vozilo, Keljeviću su odmah stavljene lisice, a Mavrić je seo na zadnje sedište bez ikakvog protivljenja, policajci su ga poznavali, pa ga nisu vezali, što je, kako se kasnije ispostavilo, za Zečevića bilo kobno.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

U selu Batrage, Mavrić je uspeo da Zečeviću, koji je upravljao vozilom, iz futrole, koja nije imala kopču, izvuče službeni pištolj, da ga tiho repetira i puca mu u vrat. Vozilo je odmah stalo, policajac Hačković je zgrabio za ruku Mavrića, ali je on uspeo da otvori vrata, iskoči iz automobila i pobegne u noć. Za sve to vreme, Keljević je sa lisicama na rukama sedeo na zadnjem sedištu i nije se pomerao.

Teško ranjenog kolegu Zečevića, policajac Sead Hačković brzo je prebacio do Doma zdravlja u Tutinu, ali je već bilo kasno, jer je tokom puta Zečević preminuo.

Mavrić se nekoliko dana krio u selima oko jezera Gazivode i administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, pronađen je i uhapšen 5. marta u selu Starčevići, nekoliko sati nakon sahrane ubijenog policajca Željka Zečevića.

POGREŠIO
FAHRUDIN nije smeo da uzima pištolj od službenog lica i to je njegova greška i treba da snosi odgovornost za učinjeno delo, ali samo za ono što je učinio – naglasio je na “rekonstrukciji” u Novom Pazaru forenzičar Šipka.

(Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker