Griezmann prekinuo saradnju s Huaweijem zbog kontinuiranog progona Ujgura

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

dfbgsehrthgdtr

{module Oglas 1 – 2020}

Griezmannova izjava dolazi nakon što je američka kompanija za nadzor IPVM u izvještaju navela da je Huawei bio uključen u testiranje softvera za prepoznavanje lica u Kini, koji bi policiji mogao slati podatake kad prepozna lica Ujgura.

“Nakon snažnih indicija da je Huawei doprinio razvoju ‘upozorenja na Ujgure’ upotrebom softvera za prepoznavanje lica, odmah prekidam partnerstvo s kompanijom”, napisao je Griezmann u objavi na Instagramu.

“Koristim priliku da pozovem Huawei ne samo da bude zadovoljan poricanjem ovih optužbi, već da što brže provede akciju osude ovog masovnog progona i iskoristi njegov utjecaj da doprinese poštivanju prava muškaraca i žena u cijelom društvu”, dodao je Francuz koji je bio ambasador brenda Huawei od 2017. godine.

{module Oglas 0 – 2020}

U posljednjih nekoliko godina procjene ukazuju na to da se više od milion Ujgura i drugih manjina prisilno drži u maksimalno osiguranim logorima u Xinjiangu za koje Kina tvrdi da su dobrovoljne škole za obuku protiv ekstremizma.

Ujguri su uglavnom sunitski muslimani koji govore turski. U pokrajini Xinjiang živi oko 22 miliona ljudi, a Ujgura ima oko 10 miliona. Kineski režim poznat je po represiji, a njihov separatizam i vjerski ekstremizam najviše se ogledaju u politici prema regiji Xinjiang. Ovu pokrajinu koja je među domicilnim stanovništvom poznata kao Istočni Turkestan kineska vojska anektirala je 1949. godine i započela sistematski projekt naseljavanja Han Kineza.

Zbog neviđene represije zvaničnog Pekinga, Ujguri nemaju ni osnovna prava.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker