Švajcarci sutra glasaju o ZABRANI BURKE

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Švajcarskoj se sutra održava referendum o zabrani pokrivanja lica žena u javnosti, a poznavaoci prilika ukazuju da bi ishod mogao biti neizvestan.

Građani će se zapravo načelno izjasniti o zabrani pokrivanja lica što obuhvata i recimo maskiranje tokom demonstracija. Ali to je u raspravi sporedna stvar. Sve se vrti oko nikaba, burke i drugih pokrova za lice koje nose neke muslimanke.

– U drugim zemljama je radikalni islam napredniji, ali i kod nas je počeo da puže. Ako to ne želimo, onda moramo jasno da se postavimo i to regulišemo na samom početku – kaže Valter Vobman iz Švajcarske narodne stranke koji je pokrenuo inicijativu za referebdunm.

On je pre jedanaest godina već imao uspeha sa inicijativom da se zabrani gradnja novih minareta.

– Ugnjetavanje žena nema šta da traži u našem društvu i zato smo i pokrenuli inicijativu. Kod nas žene pokazuju lice. To je znak našeg slobodnog, demokratskog društvenog poretka – dodaje Vobman za Dojče vele.

Međutim, švajcarska Savezna vlada i velika većina u parlamentu u Bernu to vide drugačije. Oni preporučuju glasanje protiv zabrane pokrivanja.

Karin Keler-Zuter, koja vodi resor pravosuđa i policije, kaže da je pokrivanje lica marginalni fenomen. Navodi da u celoj zemlji ima jedva tridesetak žena koje nose burku, a da su ostale turistkinje koje kratko borave u Švajcarskoj.

– Zabrana pokrivanja ne nudi nikakvu zaštitu od ekstremizma ili terorizma. Za to postoje efikasniji instrumenti – dodaje Keler-Zuter. Podseća da je parlament upravo usvojio novi zakon o delovanju policije u odbrani od radikalnih islamista i terorista.

Veće žena katoličke biskupske konferencije u Švajcarskoj, islamska udruženja i neke feminističke političarke smatraju da bi zabrana pokrivanja ugrozila verske slobode u Švicarskoj. Poslanik Valter Vobman, iz inicijative koja je progurala referendum sa više od 100.000 potpisa, na to ima prigovor.

– Niko normalan ne može da shvati zašto crkve to govore. Jer, ovde smo protiv političkog, ekstremnog islama, a ne protiv islama kao religije. Islam ne traži da žensko lice bude pokriveno da bi se praktikovala vera. U Kuranu se nigde ne kaže da se to mora. Ovo je simbol koji je došao kasnije – kaže on.

On je ubeđen da je, baš kao i minareti na džamijama, nošenje burki i nikaba izraz političkog islama i šerijatskog zakona. A tako nešto, kako je rekao, „sigurno ne želimo u našoj kulturi“.

Neke feministkinje i islamske teološkinje takođe preporučuju da se u nedelju glasa za zabranu zara i feredže. Politikolog Elham Manea, koji ima arapske korene, rekao je za švajcarski radio da je nikab očito „simbol verske fundamentalističke desničarske ideologije“.

Zabrana pokrivanja već postoji u dva kantona, Ticinu i Sent Galenu. Isto postoji u Francuskoj i Austriji. Još šest država EU na neki način reguliše ovu tematiku. Poslednje ankete predviđaju 49 odsto glasova za zabranu burki i 47 odsto protiv, što znači da će rezultat biti veoma tesan, zaključuje DW. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.