ERDOGAN ODOBRIO GRADNJU CRKVE NA PERIFERIJI ISTANBULA: Niče rekordnom brzinom, a namenjena je zajednici sa 25.000 vernika! (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U godini u kojoj su turske vlasti u Istanbulu odobrile prenamenu drevne hrišćanske bazilike Aja Sofija i drevne crkve San Salvatore u Hori u džamije, na periferiji istog grada, sagrađena je prva hrišćanska crkva od 1923. godine, kada je proglašena turska republika.

fghjghtrdhzdtr

{module Oglas 1 – 2020}

Ovo je crkva posvećena Svetom Efremu, podignuta za nekoliko meseci na zahtev lokalne sirijske pravoslavne zajednice u okrugu Jesilkoi (okrug Bakirkoi), na području nedaleko od međunarodnog aerodroma Ataturk. Radovi na izgradnji crkve, odobreni su početkom 2019. godine, a početi 3. avgusta iste godine u prisustvu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a očekuje se da će crkva biti svečano otvorena u prvoj polovini 2021. Nova bogomolja će moći da primi više od 700 vernika, a biće i sedište mitropolita Jusufa Cetina, trenutno na čelu lokalne sirijske pravoslavne hrišćanske zajednice.

Pristalice predsednika Erdogana u medijima ističu brzinu izgradnje crkve kao znak velikodušnosti turskog lidera prema lokalnim hrišćanskim zajednicama, takođe kako bi se suprotstavili kontroverzama i kritikama koje je širom sveta pokrenulo ponovno otvaranje Aja Sofije za islamsko bogosluženje.

{module Oglas 0 – 2020}

Poslednjih godina tursko političko rukovodstvo je više puta pokazivalo posebne znake pažnje prema sirijskim hrišćanskim zajednicama, toliko da su posmatrači i komentatori govorili o postojanju „turskog plana“ čiji je cilj da Tursku ponovo predloži za novu „domovinu“. „Za mnoge sirijske hrišćane koji žive u Siriji i Evropi, a čiji su preci bili na turskoj teritoriji . U prvim godinama sirijskog sukoba turske vlasti su u Midiatu (vekovima središte sirijsko-hrišćanske enklave u provinciji Mardin) postavile izbeglički kamp za sirijske hrišćane, sposoban da ugosti 4.000 izbeglica.Trenutno u Turskoj živi oko 25 hiljada sirijskih hrišćana, uglavnom koncentrisanih u predgrađu Istanbula.

https://www.youtube.com/watch?v=7YO5B2JM0PM

Kurir.rs/fides.org

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker