Džamija u Berlinu okačila zastavu duginih boja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Džamija u Berlinu postala je prva u Nemačkoj koja je okačila zastavu duginih boja u znak podrške LGBT zajednici uoči Parade ponosa kasnije u julu.

Džamija Ibn Rušd-Gete u središnjoj četvrti Moabit razvila je zastavu uoči molitve petkom pred manjom publikom. Tu je bio i berlinski senator za kulturu Klaus Lederer.

Prisutni su nosili nalepnice duginih boja na kojima je pisalo “Ljubav je halal (dozvoljena)”. Džamija osnovana pre pet godina jedina je nemačka samoproglašena liberalna džamija i omogućuje muškarcima i ženama da se mole zajedno, a otvorena je i za LGBT vernike.

Mo El-Ketab, jedan od šestorice imama u džamiji, rekao je da želi da ta džamija pruži “sigurno mesto za ljude koji su drugačiji, kako bi i oni mogli da iskuse duhovnu stranu svojih života”.

“Nadam se da će i mnoge druge džamije istaći zastavu na ovaj način ili postaviti druge pozitivne znake za LGBT zajednicu”, rekao je.

Ovaj mesec će se u Berlinu održati dva velika događaja u znak podrške LGBT zajednici – lezbejski i gej festival 16. i 17. jula i Parada ponosa u Berlinu poznata kao “Christopher Street Day” (CSD) 23. jula.

Mark-Erik Lejman, član odbora CSD-a, rekao je da je isticanje zastave “neverovatno snažan znak” i da je “zaista važno” pronaći prostor za religiju u LGBT zajednicama.

“I kvir osobe mogu biti religiozne i verovati u Boga. Ne bi trebalo da govorimo samo o sigurnim prostorima u barovima i klubovima u Berlinu, moramo razgovarati i o sigurnim prostorima u verskim objektima”, rekao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker