ASPI: Kina uništila i oštetila 16.000 džamija u Xinjiangu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Veći dio razaranja desio se u posljednje tri godine i procjenjuje se kako je 8.500 džamija u potpunosti uništeno.

dzamije brojke kina

{module Oglas 1 – 2020}

Kineske vlasti uništile su hiljade džamija u Xinjiangu, objavila je australska nevladina organizacija u petak, u najnovijem izvještaju o kršenju ljudskih prava u ovoj kineskoj regiji, prenosi agencija AFP.

Organizacije koje se bore za ljudska prava navode kako je više od jedan milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina pritvoreno u kampovima širom sjeverozapada Kine, gdje se stanovnici primoravaju da odustanu od tradicionalnih i vjerskih praksi.

Približno 16.000 džamija je uništeno ili oštećeno, navode podaci Australskog instituta za stratešku politiku (ASPI) koji su zasnovani na satelitskim snimcima koji su dokumentirali stotine vjerski važnih lokacija.

{module Oglas 0 – 2020}

Veći dio razaranja desio se u posljednje tri godine i procjenjuje se kako je 8.500 džamija u potpunosti uništeno, navodi izvještaj, te se dodaje kako je najviše štete zabilježeno van urbanih centara kao što su gradovi Urumqi i Kashgar.

Nedirnute crkve i hramovi

Mnoge džamije, koje su izbjegle potpuno uništenje, ostale su bez kupola i minareta, navodi se u istraživanju i kojem se navodi kako je na području Xinjianga ostalo manje od 15.500 netaknutih ili oštećenih džamija.

Ukoliko su ovi tačni navodi i proračuni, ovo je najmanji broj muslimanskih bogomolja u regiji od decenije nacionalnog uzdizanja tokom Kulturne revolucije 1960-ih.

Sa druge strane, nijedna kršćanska crkva niti budistički hram u Xinjiangu, koje je analizirao australski tim, nije oštećena i uništena.

Iz ASPI-ja također navode kako je trećina vjerskih islamskih lokaliteta – uključujući groblja i puteve hodočašća – uništena.

Stotine pritvornih kampova

Istraga AFP-a je prošle godine ustanovila kako je veliki broj u ovoj regiji uništen, nakon čega su kosti i cigle razorenih grobnica i mauzoleja ostale razbacane po zemlji.

Kina tvrdi kako stanovnici Xinjianga imaju punu vjersku slobodu.

Današnji izvještaj ASPI-ja objavljen je dan nakon što su Australci objavili podatke o mreži centara za pritvor u regiji, koja je daleko veća od ranijih procjena.

Kineske vlasti navode kako je ovo riječ o kampovima za radnu obuku koji su neophodni za borbu protiv siromaštva i ekstremizma.

Izvor: Agencije

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker