AMPUTACIJE I BIČEVANJE / Talibani naredili potpunu implementaciju šerijatskog zakona u Afganistanu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Talibani su naredili sucima u Afganistanu da u potpunosti nametnu svoje tumačenje šerijatskog zakona, uključujući javna pogubljenja, amputacije i bičevanje.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da je afganistanski vrhovni vođa Alaiqadar Amirul Momineen dao “obaveznu” zapovijed nakon sastanka sa sucima da se “istraže slučajevi lopova, otmičara i pobunjenika”.

“Oni slučajevi koji ispunjavaju sve šerijatske uslove odmazde, dužni ste izdati ograničenje za takvu odmazdu, jer je to naredba šerijata i obavezno je po njoj djelovati”, tvitao je Mujahid u nedjelju.

Kaheld Abou El Fadl, profesor islamskog prava na UCLA i jedan od vodećih svjetskih autoriteta za šerijatsko pravo, rekao je za CNN da postoji bogata historija rasprava o šerijatskim zakonima i raznim tumačenjima njihova značenja.

“U svakoj pravnoj točki naći ćete 10 različitih mišljenja. Šerijat je vrlo otvoren”, rekao je El Fadl.

Šerijatski zakon unutar islamske jurisprudencije znači “potraga za božanskom voljom”, rekao je El Fadl za CNN.

“Iako je, kako u zapadnim tako i u domaćim diskursima, uobičajeno koristiti šerijat naizmjenično s islamskim pravom, šerijat je mnogo širi i sveobuhvatniji koncept”, dodao je El Fadl u svojoj izjavi.

Talibanska tvrdokorna provedba doktrine kada je skupina zadnji put bila na vlasti od 1996. do 2001. uključivala je nasilne kazne, poput javnih smaknuća, kamenovanja, bičevanja i amputacija.

El Fadl je rekao da su se unutar 1400-godišnje tradicije šerijata te kazne rijetko provodile jer većina islamskih pravnika kroz historiju nije tumačila zakon na način na koji to talibani trenutno čine.

“Talibani imaju poseban pristup šerijatu koji se ne može zanemariti. Svako ko se ne uklapa u njihovu definiciju može biti osuđen na smrt”, ističe El Fadl.

Nakon što su prošlog augusta preuzeli vlast, talibani su pokušali promovirati umjereniji imidž kako bi dobili međunarodnu podršku, ali u mjesecima koji su uslijedili, skupina je smanjila prava i slobode.

Žene u Afganistanu više ne mogu raditi u većini sektora i trebaju muškog skrbnika za putovanja na velike udaljenosti, dok je djevojkama zabranjen povratak u srednju školu.

Prošle sedmice ženama je zabranjen ulazak u zabavne parkove u glavnom gradu Kabulu nakon što je talibansko ministarstvo morala reklo da će pristup žena javnim prostorima biti ograničen.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex