ZVERSKA RUSKA OKRUTNOST – Separatisti prisilno regrutuju u Donbasu i teraju Ukrajince da ubijaju druge Ukrajince: “LOVE NAS KAO MAČKE LUTALICE”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Proruske separatističke snage pojačale su prinudno regrutovanje muškaraca – uključujući i nosioce ukrajinskih pasoša – u okupiranim oblastima regiona Donbasa, usred sve većeg broja dokaza o velikim gubicima na ruskoj strani.

Prema verodostojnim dokazima iz regiona, činilo se da je prinudna regrutacija – koja je već bila karakteristika vladavine separatista koje je podržavala Rusija pre invazije Kremlja 24. februara – ponovo porasla u junu, sa kontrolnim punktovima i patrolama, od kojih su neke navodno uključivale i čečenske borce saveznike Kremlja, u potrazi za ljudima za regrutaciju.

U jednom video snimku snimljenom krajem juna, žena u Makijevki, u regionu Donbasa, dokumentovala je svoje napore da spreči zvaničnike iz ratnog komesarijata da njenog muža odvuku u automobil kako bi ga odvezli u kancelariju za regrutaciju.

U snimljenom sukobu žena se najpre suočava sa dvojicom zvaničnika – jednim čovekom sa pištoljem i crnom majicom sa zastavom „nove Rusije“ i drugim čovekom koji drži dokumenta, uključujući pasoš njenog muža.

– Vratite pasoš, molim vas – govori ona.

– Sklonite telefon – kaže joj jedan muškarac, što je ona odbila.

– Ne postoji vanredno stanje, vi mi oduzimate (supruga) – rekla je ona.

– To je opšta mobilizacija – odgovorio joj je prvi čovek, na šta ga je ona upitala: “Zašto ste ovde?”

– Ja sam iz službe za regrutaciju – odgovara on.

– Zašto nisi na frontu? – pita ga žena zajedljivo, komentarišući zlatnu narukvicu koju nosi.

– Idi da se boriš gde god želiš. Nećete odvesti mog muža.

Treći čovek, koji stoji pored vrata prodavnice, ubacuje se u razgovor i kaže: „Znam gde su moje komšije odvedene”.

– To je dobrovoljno. Dobrovoljno! – viče žena. – On ne želi da ide da se bori!

– On je obavezan da se bori – odgovara čovek.

– Ali to je ukrajinski pasoš. On nije primoran da se bori za vas – rekla je ona.

U jednom trenutku se čuje muški glas, očigledno muževljev, koji pita: “Zašto pokušavate da me uvučete u automobil?”

Jedan od muškaraca objašnjava: “Zato što moram da te odvedem u kancelariju za regrutaciju da proverim tvoja dokumenta”.

Kako se svađa nastavlja, žena opisuje kako su drugi rođaci otišli ​​da se bore i umrli.

– Niko ne želi da se bori! Muka nam je od vas i vašeg rata. Odveli ste sve muškarce! Sve mlade ljude. Polovinu smo već sahranili. Zet. brat. Svi, dođavola. Ostao nam je samo jedan. Imamo dete sa invaliditetom – rekla je ona.

Oleksandra Matvijčhuk, aktivistkinja za ljudska prava iz Centra za građanske slobode u Ukrajini, kojoj je kolega poslao snimak nakon što je nakratko postavljen na ženinom Telegram kanalu pre nego što je blokiran – očigledno od strane lokalnih vlasti – rekla je da je svađa završena, da su zvaničnici otišli ​​i naredili muškarcu da se pojavi u regrutnoj kancelariji u roku od dva sata, ali nije bilo jasno šta se dalje dešavalo.

– Prisilno regrutovanje u vojsku takozvanih DPR i LNR (samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike) – iako više volim da kažem od strane Rusije – počelo je pre nego što je počeo rat u punoj razmeri. Ali od 24. februara viđamo muškarce kako zaustavljaju na ulici, uzimaju pasoše i nasilno šalju u vojsku. Posle februara počeli smo da dobijamo poruke u kojima se traži pomoć – rekla je ona.

Matvijčuk je pročitala jedno pismo koje je dobila od čoveka iz oblasti Luganska koji se krio u svom stanu da bi izbegao prinudnu regrutaciju.

„Kako da nateram Rusiju da odgovara pred sudom? Ovo je kršenje mojih prava. Od februara ne mogu da izađem na ulicu jer u mom gradu postoje patrolni automobili koji traže muškarce bez izuzetka. Love nas kao mačke lutalice. Čečenski (borci) im pomažu da traže muškarce sa spiska”, naveo je taj muškarac.

Opisujući okolnosti gore navedenog video snimka, Matvijčuk je rekla da je izgledalo da je snimljen nakon perioda u junu kada su regrutni odredi bili relativno neaktivni, i na početku novog talasa prinudnog poziva.

Kako je rekla, izgleda da su ponovo počeli da traže muškarce oko 23. juna, postavljajući kontrolne punktove na izlazima sa autoputeva, a ratni komesarijat je izdavao pozive ljudima koji rade u fabrikama.

– Ovo je jako okrutno. Ono što vidimo je žena koja insistira da je on ukrajinski državljanin i kako oni zahtevaju da treba da ubija druge ukrajinske državljane. Radili smo na ovome pre nego što je rat počeo i procenili smo da bi moglo biti do 500.000 ljudi, koji su bili podožni tome da budu regrutovani da se bore na ruskoj strani.

Novi dokazi o prinudnoj regrutaciji dolaze usred dobro dokumentovanih podataka o ruskim gubicima u ratu, i nakon što je Kremlj počeo da uspostavlja nove dobrovoljačke bataljone širom Rusije nudeći bonuse za prijavu i regrutovanje u zatvorima.

Dok ukrajinske procene procenjuju da je broj Rusa ubijenih od početka rata negde oko 38.000, zapadni analitičari sugerišu cifru za otprilike trećinu nižu, dok su zvaničnici odbrane Velike Britanije nedavno sugerisali cifru od oko 50.000 ubijenih i povređenih od februara.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
8 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Onaj koji misli
Onaj koji misli
2 mjeseci ranije

To su rusi, zveri krvolocni, stigla vas bozja kazna da vam ni 20 koleno ne propeva kao ni srbima, za zlodela poradjena nad Bosnjacima I bracom Albancima

Moskva
Moskva
Odgovor za  Onaj koji misli
2 mjeseci ranije

Možeš samo da popušiš i dvanaesti put.

Onaj koji misli
Onaj koji misli
Odgovor za  Moskva
2 mjeseci ranije

Ostavi sebi zlotvore,

Moskva
Moskva
Odgovor za  Onaj koji misli
2 mjeseci ranije

Ne stižem od tvoje nane i seje.Bušim im redovno sve rupice.

Onaj koji misli
Onaj koji misli
Odgovor za  Moskva
2 mjeseci ranije

Vi ste gori od cernibila kontaminiarate sve öko sebe covecanstvo je na gubitku zbog rusa I srba

Moskva
Moskva
Odgovor za  Onaj koji misli
2 mjeseci ranije

Karamo vas a kad nam ne bude više interesantno bacimo vas Čečenima.

Onaj koji misli
Onaj koji misli
Odgovor za  Moskva
2 mjeseci ranije

Neces vise imat priliku besu ti dajem

Moskva
Moskva
Odgovor za  Onaj koji misli
2 mjeseci ranije

Dao si je 11 puta već.

8
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker