Zemlje EU su nakon masakra civila u Buči protjerale više od 200 ruskih diplomata

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Više od 300 diplomata i radnika ambasada Rusije u zemljama Evropske unije protjerano je otkako je Moskva napala Ukrajinu, a više od 200 njih je protjerano tokom protekle sedmice otkako je otkriveno da su ruske snage napravile masakr u Buči.

Takav zločin izazvao je bijes evropskih zemalja koje su odlučile protjerati 206 ruskih diplomata. Italija, Francuska, Njemačka i druge države EU su obavijestile diplomate da više nisu dobrodošli u njihovim državama.

Obavještajni izvori su rekli da se diplomati vide kao direktna prijetnja Ukrajincima koji žive u Njemačkoj zbog čega je ministrica vanjskih poslova ove države Annalena Baerbock, u ponedjeljak rekla da 40 zaposlenika ruske mabasade mora napustiti državu.

Protjerivanje je opisano kao neposredan odgovor na ubistva civila u Buči, sjeverno od Kijeva, što je njemačka vlada opisala kao ratni zločin.

Španija je također najavila protjerivanje. Oni su kazali da će 25 diplomata morati da ode jer “nepodnošljive slike masakra civila u Buči nakon povlačenja ruske vojske duboko vrijeđaju”. Italija će protjerati 30 diplomata, Francuska 35, a priključile su se i Litvanija, Slovenija, Švedska, Nizozemska, Poljska, Bugarska, Slovačka, Češka, Irska, Belgija.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su tijela 410 civila pronađena iz gradova na području Kijeva kada su se ruske trupe povukle.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker