Zašto se Rusija još nije ekonomski urušila? Ova tri faktora otkrivaju kako je Putin spriječio krah

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ovo je peta ekonomska kriza s kojom se zemlja suočila u 25 godina, nakon ’98., ’08., 2014. i 2020.

Dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Centralna banka Rusije (CBR) je prestala da objavljuje ekonomske podatke bukvalno o svemu; od spoljne trgovine do stranih i domaćih investicija. Isto je učinio i Rosstat, tamošnja statistička agencija.

Jasno je da mnogi s pravom dovode u pitanje pouzdanost ekonomskih cifara koje se tek sada pojavljuju. Čak su i investicione banke, koje više ne savjetuju svoje klijente o ruskim kompanijama, smanjile svoje istraživačke napore.

Usred takve statističke magle vodi se žestoka rasprava o stanju ruske ekonomije, piše Ekonomist. Nedavna studija sa Univerziteta Yale – i koja je izazvala široku pažnju – ističe da je ekonomska moć Rusije samo iluzija za naivne. Navodi se i da je povlačenje zapadnih kompanija umnogome naštetilo ekonomskoj moći Rusije.

“O Putinovoj odabranoj statistici nemarno se trubi u medijima, dok je koristi gomila nemarnih stručnjaka! Šta na kraju dobijamo? Ekonomske prognoze koje su nerealno povoljne za Kremlj”, tvrde istraživači.

Drugi uvjeravaju javnost da ruska ekonomija nipošto nije u kolapsu. Isto, između mnogih drugih, tvrdi i Chris Weafer, ugledni makroekonomista, dugogodišnji posmatrač ruskih ekonomskih dešavanja.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker