Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH u cilju sprečavanja ruskog zloćudnog utjecaja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Britanski vojni stručnjaci bit će poslani u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji, prenoseno je na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

“Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u svom poslijeratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljnjih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinovog nastojanja da potkopa i euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost”, navodi se.

Na zahtjev NATO štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Velike Britanije i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Ekspert za borbu protiv dezinformacija će ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima, pomažući blokiranju ruskih i drugih napora da se posija nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu”, stoji u saopćenju.

Navodi se da će novi strateški savjetnik za odbranu podržat reformu odbrane u Bosni i Hercegovini, pomažući joj da razvije moderne, reprezentativne oružane snage koje mogu ispunjavati standarde NATO-a.

“Osim toga, Velika Britanija će osigurati 750.000 funti za uspostavljanje odličnog centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu. Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada koji mogu povrijediti ljude unutar i izvan zemlje. Velika Britanija će blisko sarađivati ​​s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija”, saopćeno je.

U nastavku stoji da Ministarstvo odbrane Velike Britanije trenutno radi sa bosanskohercegovačkim kolegom kako bi zemlja ostala na euroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružane snage BiH potrebne za suočavanje sa sigurnosnim izazovima.

Povodom ove odluke oglasio se i premijer Britanije Boris Johnson.

“Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne potrage. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspjehe u posljednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su donijeli veću stabilnost cijelom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju”, rekao je Johnson.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker