“UTOPIĆEMO SE U UKRAJINSKOM BLATU” – Bio je Putinov čovek 2014. tokom pobune u Donbasu, a sada KRITIKUJE INVAZIJU: Nema garancija da ćemo pobediti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ključni protagonista pobune u Donbasu 2014. okomio se na vojne neuspehe ruske invazije u Ukrajini.

Bivši ruski vojnik i špijun Igor Girkin, koji je preuzeo “gerilsko ime” Igor Strelkov, u aprilu je 2014. zauzeo istočni ukrajinski grad Slovjansk sa grupom neregularnih trupa i kasnije postao ministar odbrane otcepljenog Donbasa.

On sada kaže da je ofanziva koju je Moskva pokrenula ove nedelje na čitav region Donbasa, sa daleko više ljudstva i borbene moći, u ozbiljnom riziku od neuspeha. Strelkov ovih dana, kako piše “Politiko”, puca sa margina, pojavljujući se u crnoj majici na “Jutjubu” i drugim platformama da ukaže na nedostatke ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

“Nema garancije za pobedu”

– Moramo da se zapitamo da li superiornost oružanih snaga Ruske Federacije u avijaciji i teškom naoružanju garantuje pobedu nad neprijateljem, kojem su naši ofanzivni planovi očigledni, koji je pripremljen za odbranu i ima visok moral – naveo je Strelkov na “Telegramu”.

– Moj odgovor je NE – nema garancije – istakao je.

U zemlji u kojoj se sloboda govora gazi, Rusi čiji su vojni ciljevi još ekstremniji od Kremlja izgleda da i dalje imaju dozvolu da objavljuju svoje stavove. A 51-godišnji Strelkov, koji je u sredu na “Telegramu” objavio trodelni tekst o ruskim izgledima u ratu, to koristi maksimalno.

Strelkov je, kako navodi “Politiko”, zapisao te navode na zahtev kolege koji se vraćao sa fronta, a koji je zatražio da to uradi “bez zalaženja u džunglu vojne nauke”. Poslušao je to, napisavši da Rusija, koja je primorana na “povlačenje velikih razmera” iz Kijeva na severu, rizikuje sličnu sudbinu nakon koncentrisanja svojih snaga na istoku da pokrene drugi napad. Moskvi manjkaju ljudstvo, vatrena moć i vazdušna podrška da održi brzi napredak. A njene trupe će verovatno ostati bez svojih linija snabdevanja i završiti u zasedi ukrajinskih branilaca.

“Moramo se pripremiti za dugi, teški rat”

– Bez bar delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji biće nemoguće i veoma opasno pokrenuti duboku stratešku ofanzivu protiv takozvane “Ukrajine”. Moramo da se pripremimo za dugi i teški rat – zaključio je Strelkov.

Zapadni analitičari koji traže znakove za sledeće ruske korake obraćaju pažnju na Strelkova, kojeg je holandski sud optužio za ubistvo zbog obaranja putničkog leta 17 “Malezija erlajnsa” iznad Istočne Ukrajine 2014. Iako Strelkov nema zvaničnu poziciju, on pokazuje umešnost u dekodiranju kremljanskog razmišljanja kakvu je pokazivao nedavno preminuli Vladimir Žirinovski.

Žirinovski, ultranacionalistički ruski političar, snimljen je pre tri godine kako seče rođendansku tortu u obliku Ukrajine i govori da bi Moskva trebala da anektira dve trećine istočnog dela zemlje. On je prošlog decembra skoro u dan predvideo rusku invaziju u februaru.

Strelkov se u Ukrajini, u kojoj je omražen, smatra predvodnikom ruske propagande – njegov otvoreni patriotizam daje mu pokriće da saopšti loše vesti koje Kremlj tek kasnije može da prizna.

“Operacija očigledno ne ide po planu”

Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak opozvao napad na ukrajinske snage skrivene u čeličani “Azovstalj” u južnom lučkom gradu Marijupolju koji ruske trupe nisu uspele potpuno da zauzmu nakon što su pretrpele teške gubitke za skoro dva meseca rata.

– Ovo je trenutak kad moramo da razmišljamo – to jest, moramo uvek da razmišljamo ali u ovom slučaju još više – o očuvanju života i zdravlja naših vojnika i oficira – rekao je Putin svom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Strelkov je bio tih u ranim fazama rata, ali nakon što je zaključio da je ruska invazija u riziku da se pretvori u krvavi debakl, krenuo je da svoje stavove iznosi slobodno i direktno.

– To da operacija ne ide po planu postalo je očigledno otprilike petog dana. Šestog dana sam primio gomilu informacija i shvatio da su mi instinkti apsolutno u pravu. Operacija očigledno ne ide prema planu jer je plan pun kontradiktornosti – rekao je on u video intervjuu krajem marta.

“Utopićemo se u ukrajinskom blatu”

Ruski napad je bio zasnovan na veoma pogrešnoj proceni Ukrajine – da se njena vojska neće boriti ili da će dezertirati, a da će narod svoju odanost preusmeriti na Moskvu.

– Operacija je zapela na svim frontovima – zaključio je Strelkov.

– Ako Rusija ne bude u stanju da pobedi, prosto će se utopiti u ukrajinskom blatu – dodao je.

Njegova logika se kreće ovom relacijom: nema kompromisa sa Ukrajinom, predsednik zemlje Volodimir Zelenski je potpuno pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država i Vašington govori Zelenskom da se Ukrajina mora boriti “dok se Rusija ne raspadne”.

“Brzina šepajućeg invalida”

Na tu temu se vratio u intervjuu 12. aprila, upozoravajući da bi potpisivanje mirovnog sporazuma i povlačenje ruskih trupa “značilo našu kapitulaciju”.

Ruske trupe na severu pretrpele su istu sudbinu kao sovjetska Crvena armija u Zimskom ratu sa Finskom 1939-40, rekao je Strelkov, dok za Donbas sumnja da će moći da tamo opkole ukrajinske snage.

– Ako naše snage napreduju brzinom šepajućeg invalida to bi moglo da potraje – ocenio je.

Dva dana kasnije Strelkov je ismejao rusko Ministarstvo odbrane zbog pretnji da će pogoditi strateške mete u Kijevu kao odmazdu za ukrajinske udare na ruskoj teritoriji. On je to uporedio sa “pokušajima da se zaplaši jež pokazujući mu vašu golu zadnjicu”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker