“ULICE SU PREKRIVENE TELIMA” – Većina Marijupolja je PRETVORENA U PEPEO I PRAH, u gradu je možda i na desetine hiljada mrtvih (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Marijupolju su možda ubijene desetine hiljade civila, kako je rekao gradonačelnik, dok analitičari upozoravaju da se Rusija pregrupiše za obnovljeni napad na Istočnu Ukrajinu.

– Ulice Marijupolja su prekrivene telima – rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko u ponedeljak.

Iako nema potvrđenog broja žrtava, Bojčenko je ukazao da bi broj mrtvih u lučkom gradu, koji je bio među do sada najviše bombardovanim mestima, mogao da bude preko 10.000.

– Ako je moguće pomenuti tako zastrušujuću brojku, onda je preko 10.000, a nažalost, prema našim procenama, to je više od 20.000 – rekao je Bojčenko AP-u.

Ruske snage bombardovale su Marijupolj poslednjih nekoliko nedelja, pogađajući sve vrste objekata, uključujući pozorište koje danas izgleda kao iz horor filma a u kojem su se tokom napada sklonili stanovnici jugoistočnog ukrajinskog grada, te porodilište i čak umetničku školu.

Zvaničnici su ranije rekli da je uništeno oko 80-90 odsto grada i da je on pretvoren u “prah”.

Kako je Marijupolj skoro potpuno odsečen od spoljnog sveta teško je potvrditi navodne zločine na terenu, uključujući tvrdnje bataljona Azov, desničarske grupe koja je sada deo ukrajinske Nacionalne garde, da su Rusi koristili hemijsko oružje protiv ukrajinskih snaga u gradu, piše “ABC njuz”.

Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i Ministarstvo odbrane istražuju ove navode.

– Trenutno potvrđujemo ovu informaciju, pokušavamo da shvatimo šta je to. Prema preliminarnim izveštajima možemo reći da je moguće da se radi o fosfornoj municiji. Zvanične informacije biće finalizovane kasnije – rekla je Hana Malijar, zamenica ministra odbrane.

Portparol proruskih separatista Eduard Basurin rekao je u utorak, kako prenosi Interfaks, da “nisu koristili bilo kakvo hemijsko oružje u Marijupolju”. Međutim, uoči navodnog napada, Basurin je na ruskoj televiziji rekao da njihove snage treba da upotrebe hemijsko oružje protiv ukrajinskih trupa kako bi ih “dimom isterale napolje”.

Portparol Pentagona je kasno u ponedeljak izdao saopštenje u kojem navodi da se navodi još ne mogu potvrditi, ali je izrazio zabrinutost zbog potencijalne ruske upotrebe “agenasa za kontrolu nereda uključujući suzavac pomešan sa hemijskim agensima”.

“Svesni smo izveštaja na društvenim mrežama koji tvrde da su ruske snage upotrebile potencijalnu hemijsku municiju u Marijupolju. Trenutno to ne možemo da potvrdimo i nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju.

Ako su tačni, ovi izveštaji su duboko zabrinjavajući i odražavaju zabrinutosti koje smo imali u vezi potencijalne ruske upotrebe različitih agenasa za kontrolu nereda, uključujući suzavac pomešan sa hemijskim agensima u Ukrajini”, naveo je Džon Kirbi u saopštenju.

Britanski ministar za oružane snage Džejms Hipi upozorio je u utorak da su “sve opcije na stolu”, kao odgovor na bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini od strane Rusije.

– Postoje neke stvari koje prelaze sve granice, a na upotrebu hemijskog oružja će uslediti odgovor i sve opcije su na stolu za to kakav bi taj odgovor mogao biti – rekao je Hipi, dodajući da izveštaji još nisu potvrđeni.

Da li je fosfor hemijsko oružje ili ne predmet je debate među vojskama i vladama, ukazuje “ABC njuz”. Iako fosfor nije klasifikovan kao hemijsko oružje u Konvenciji o hemijskom oružju, Ženevska konvencija zabranjuje njegovu upotrebu kao zapaljivog oružja u civilnim područjima.

Zapaljivim oružjem smatra se svako oružje ili municija namenjena paljenju objekata i nanošenju opekotina ljudima, uključujući bacač plamena, granatu, rakete, ručne granate, mine i drugo. Hemijsko oružje može biti u tom obliku, odnosno u obliku bacača plamena ili ručne granate i drugih spremnika zapaljivih materija.

Dok dolaze izveštaji da se ruske snage pregrupišu iza sopstvenih granica, britansko Ministarstvo odbrane je upozorilo da će se borbe intenzivirati u narednom periodu novim napadima.

“Borbe na istoku Ukrajine intenziviraće se tokom sledeće dve-tri nedelje kako Rusija nastavlja da preusmerava svoje napore (na to područje)”, navedeno je u “tvitu”.

Dodaje se da je Rusija i dalje fokusirana na ukrajinske pozicije kod Donjecka i Luganjska daljim borbama oko Hersona i Nikolajeva i obnovljenim naporom ka Kramatorsku.

“Ruske snage nastavljaju da se povlače iz Belorusije kako bi se prerazmestile i podržale operacije na istoku Ukrajine”, ističe se.

U međuvremenu, kako rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, zemlje NATO-a postepeno povećavaju snabdevanje Kijeva oružjem, tiho prelazeći prag koji su postavili lideri na početku krize kad su rekli da će samo da brane svoje teritorije.

Očekuje se da će se sledeća faza rata – koja bi tek mogla biti odlučujuća – odigrati u Donbasu u narednih mesec dana, pošto ruske snage nastoje da zauzmu Marijupolj, stvore kopneni most prema Krimu, prošire oblast okupacije u samoproglašenim republikama. u Donjecku i Lugansku – i možda opkole glavne borbene snage Ukrajine koje su se kretale protiv nje.

Zapadni obaveštajni zvaničnici i ukrajinske vlasti veruju da ruski predsednik Vladimir Putin želi pobedu za tradicionalnu paradu u zemlji 9. maja.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker