UKRAJINCI UNIŠTILI RUSKU KOLONU NA ULAZU U HARKOV T-80BVM i BTR -3 zbrisani sa lica zemlje!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ukrajinski grad Harkov od početka ruske invazije postao je meta ruske vojske. Za to je više faktora, a najveći je jer se u tom gradu koji se nalazi blizu granice sa Rusijom i najvažniji grad Luganske oblasti se nalazi druga najveća fabrika tenkova u bivšem Sovjetskom Savezu posle Nižnjeg Tagila sa one strane Urala.

Izgleda da prilaz gradu nije nimalo bio lak za ruske tenkove, koje je izgleda sačekala ukrajinska vojska i sa protivoklonim oružjem zbrisala kombinovanu jednicu.

Pretpostavlja se da je ruoj kombinovanoj jednici postavljena zaseda da je korišten britanski protivoklopni raketni bacač NLW

O modernizovanom tenku T -80 za koji se govorilo da će biti potpuno povučeni iz jedinica ruske vojske čulo se ponovo septembra 2017. godine kada je saopšteno da je čuvena Tamanska tenkovska divizija koja je stacionirana u okolini Moskve dobila prve modernizovane tenkove T-80BVM. Otukda se odlučilo tenkove T-80 ponovo aktivirati i modernizovati nije sasvim ostalo razjašenjeno i zašto se odustalo od zamene sa armatom i tenkovima T-90 i T-72B3.

O tenku T-80 je skoro sve rečeno, ukratko ćemo spomenuti da je generacijski u istoj ravni kao američki abrams. Postao je poznat po tome što postoji verzija sa gasnom turbinom, ali i dizel motorom. Tenkovi su smatrani kad su se pojavili da trebaju biti prvi koji će se sukobiti sa oklopnim jednicama NATO pakta zato su sovjetske jednice na zapadu i u Istočnoj Nemačkoj primile prve ove tenkove. Raspad SSSR-a bila je neslavna za ovaj tenk više se proslavio u neuspelom puču u Moskvi 1991, gađao je Beli Dom u puču protiv Jeljcina oktobra 1993. i Prvom čečnskom ratu gde se pokazao katastrofalno i gde su stotine ovih tenkova bile uništene.

Ispostaviće se ne zbog njegovog lošeg kvalitea, već više zbog demotivisane i loše obučene posade, i pogrešne taktike upotrebe. Pojavom armate smatralo se da je odzvonilo i T-80, ali odluka je promenjena a kad se pojavio isto na vežbi Zapad 2017 NATO planeri su digli halabuku zbog ovog tenka.

Projekat PRORIV 3 za modernizaciju tenka T-80BVM sadrži savremeni nišanski sistem “sosna-u”, višekanalni sistem za osmatranje sa laserskim daljinomerom, termovizijsku nišansku spravu i sistem za automatsko praćenje cilja. Sistem “Sosna-U” ima domet od 50 do 7.500 metara.

Tenk je dobio modifikovanu gasnu turbinu jačine 1.250 Konjskih snaga koju proizvodi Zavod Klimov. Moto ima znatno smanjenu potrošnju goriva i mogućnos normalnog starta na ekstremno niskim temperaturama poput onih koje vladaju u Sibiru i na Arktiku. Zato neki smatraju i da ovi tenkovi će biti poslati upravo na Arktik s čime če Rusija potvrditi svoju vojnu moć na ovom strateški važnom području.

Tenk T-80BVM dobio je novu zaštitu. Dodatni pasivni oklop relikt. Sa bočne strane tenk je zaštićen gumenim zavesama sa ugrađenim oklopnim pločama, a sazdnji deo tenka i motor kao i kod T-90M zaštićen je metalnim kavezom za zaštitu od delovanja protioklopnih ručnih bacača.

Tenk ima top kalibra 125 mm iz koga se može ispaljivati laserski vođena raketa 9M119M refleks dometa 5.000 m. U tenku je obezbeđen smeštaj 45 granata, od kojih se 28 nalazi u obrtnom transporteru ispod automatskog punjača topa. Od pomoćnog naoružanja ostao je spregnuti mitraljez PKT kalibra 7,62 mm sa 1.250 metaka i protivavionski mitraljez na kupli NSVT kalibra 12,7 mm sa 300 metaka.. Tenk se modernizuje u Omsku gde se nekada i proizvodila ova vrsta tenka. Od 2018 otpočeo proces preoružavanja arktičkih tenkovskih formacija koje se nalaze u sastavu Severne flote.

U ruskoj vojsci ostalo je oko 5.500 tenkova u verzijama BV i U sa dizel motorom, a da li će sve biti modernizovane tek ostaje da se vidi, Tenk je javnu premijeru imao prošle godine na paradi 2. avgusta 2020, koja je bila pomerena zbog pandemije koronavirusa.

Kurir.rs/A.Mlakar

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
11 mjeseci ranije

MasaAllah. Samo se vi rokajte medjusobom, dosta ste Muslimane napadali.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker