Ukrajinci sada optužuju Ruse da im kradu i djecu: ‘Ilegalno ih predaju strancima u Sibiru‘

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rusija nastavlja da otima djecu sa ukrajinske teritorije i organizuje njihovo ilegalno usvajanje u ruske porodice – navodi se u saopštenju

Ukrajina je u utorak optužila Moskvu da je organizirala ilegalno usvajanje velikog broja ukrajinske djece dovedene u Rusiju sa okupirane teritorije.

“Rusija nastavlja da otima djecu sa ukrajinske teritorije i organizira njihovo ilegalno usvajanje u ruske porodice”, navodi se u saopćenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Više od 1.000 djece iz Mariupolja”, lučkog grada na jugoistoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska, “bilo je ilegalno predato strancima u Tjumenu, Irkutsku, Kemerovu i Altajskom kraju” u Sibiru, saopštilo je ministarstvo, pozivajući se na informacije koje su objavile vlasti u Krasnodaru, gradu na jugozapadu Rusije, nedaleko od Ukrajine.

Osim toga, više od 300 ukrajinske djece smješteno je u “specijalne institucije” u Krasnodaru, dodaje se.

Ovakvi postupci Rusije predstavljaju “ozbiljno kršenje Ženevske konvencije” o zaštiti civila u ratu i Konvencije UN o pravima djeteta, upozorava ministarstvo.

“Sva ukrajinska djeca koja su ilegalno dovedena na rusku teritoriju moraju biti vraćena svojim roditeljima ili zakonskim starateljima”, navodi se.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Kijev je optužio Moskvu da je primorala Ukrajince, posebno djecu, da napuste područja koja su okupirala Rusiju u Rusiju, a ne u druge dijelove Ukrajine, što ukrajinske vlasti porede sa “deportacijama”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker