Ukrajina je postala groblje ruskih tenkova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruski predsjednik sigurno nije mislio da će se pohod na Ukrajinu pretvoriti u groblje njegovih tenkova i vojne opreme. A ono sada Ukrajincima predstavlja ekološki problem.

Još od početka ruskog napada na Ukrajinu zapovjedništvo ukrajinskih snaga svakodnevno izvještava o uništenoj ruskoj vojnoj opremi. Po tim brojkama, to je već preko 2.750 tenkova, 5.580 oklopnih vozila, 4.170 vozila druge vrste, 1.770 topničkih sustava i povrh toga onda i sustavi protuzračne obrane, zrakoplovi, helikopteri…

Iako je teško provjeravati informacije jedne od sukobljenih strana, stručnjaci nizozemskog projekta Oryx su analizom dostupnih snimaka s ratne linije doista došli do gotovo 7.600 vojnih objekata ostavljenih na tlu Ukrajine.

Dobru trećinu tih vozila su ukrajinske snage osvojile u gotovo netaknutom stanju: naročito nakon uspješnog prodora u području Harkova Rusija se naziva “najvažnijim isporučiteljem tenkova ukrajinskoj vojsci”. Ali većina vojne opreme je prema mišljenju stručnjaka potpuno uništena, piše DW.

Kako novinarima DW-a objašnjavaju u ukrajinskom ministarstvu obrane, vojna uprava pojedinih područja vodi popise vojne opreme koju su ostavili Rusi i to onda javlja ukrajinskoj vojsci.

“Posebne jedinice, nazivaju ih i kanibalima, odlaze na teren i provjeravaju ostatke. One i dovoze ono što može poslužiti za održavanje ukrajinske vojne opreme”, kaže predstavnik ministarstva.

Ali isto tako, već mjesecima na poljima i cestama Ukrajine leži mnoštvo olupina ruskih tenkova, samohodnog topništva i oklopnih vozila ruske vojske. U ukrajinskoj vojsci se čuje da poneke od tih olupina još mogu poslužiti za vježbanje gađanja, ali ih najprije treba dopremiti na vojna vježbališta.

Još od ukrajinskog protunapada na području Kijeva ovog proljeća su te olupine pobudile znatiželju i trgovaca starim metalom. Jedan savremeni tenk teži gotovo 50 tona, tako da je i ukrajinsko izdanje lista Forbes brzo izračunalo kako je samo materijal vrijedan nekih 45 miliona dolara – a od onda su gubici ruske vojske povećani još više od tri puta.

Poznato je kako je i nakon rata u Iraku uništena vojna oprema postala veliki – i opasan problem. No tamo je najveća nevolja bila u streljivu kojim su uništeni irački tenkovi, naročito municija protutenkovskih topova u napadima iz zraka sadrži teške, ponekad i radioaktivne metale što je bio rizik za osobe koje su onda zbrinjavale te olupine.

Takva municija se u ratu u Ukrajini jedva koristi, ali ukrajinske firme za preradu starog metala svejedno nisu naročito zainteresirane za te olupine, a ne misle ni da one ima neku naročitu novčanu vrijednost.

“Oklopi na tim vozilima su načinjeni od specijalnih legura čelika s osobitim svojstvima. Na primjer, ono tako ima visoku temperaturu tališta, a teže ih se i preoblikuje. Već po sastojcima koji su u njemu taj se čelik ne može jednostavno baciti u visoku peć i pretvoriti u predmet za svakodnevnu uporabu”, objašnjava Valentin Makarenko, direktor firme Interpipe Vtormet.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker