Učiteljica progovorila o prisilnoj sterilizaciji muslimanki u Kini

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

FGHDTZUW57645

EPA-EFE

{module Oglas 1 – 2020}

Suzbijanje nataliteta na ovaj način ne obuhvata samo žene koje bi mogle zatrudniti nego i one koje su daleko iznad uobičajene dobi za rađanje. U porukama koje je ova žena dobila od vlasti se kaže da sve žene u dobi od 19 do 59 godina bi trebalo da imaju ugrađene intrauterine uređaje ili da se privrgnu sterilizaciji.

U 2017. godini Sidik je bila 47-godišnjakinja, a njena kćer je išla na fakultet kada su zvaničnici insistirali na tome da njoj zbog toga što je mlada bude ugrađena spirala koja bi spriječila šanse za trudnoću. Nešto više od dvije godine kasnije, na sterilizaciju je bila prisiljena i ona, u 50. godini.

Kada joj je prvi put stigla takva naredba, kao nastavnica kineskog jezika u jednom od zloglasnih logora u zapadnoj kineskoj regiji Xinjang, znala je šta se dogodi s ljudima iz muslimanskih manjina koji su se opirali vladi.
{module Oglas 0 – 2020}
Britanskom Guardianu otkrila je poruke koje je dobijala od vlade.

“Ne kockajte se sa svojim životom, nemojte ni pokušavati. Ove stvari se ne tiču samo vas. Morate razmišljati o članovima porodice i rodbini oko sebe. Ako se nešto dogodi (misleći na trudnoću) ko će preuzeti odgovornost za vas?”, stajalo je u porukama na ujgurskoj jeziku koje je dobijala od kineske vlade.

Također, napisano joj je i “Ako se budete borili s nama kada vam dođemo na vrata i odbijete saradnju, završit ćete u policijskoj stanici, na metalnoj stolici”.

Njoj je prvobitno ugrađena spirala koju je ilegalno izvadila zbog krvarenja, kasnije su je provjeravali i ponovo tjerali da uradi spiralu što je odbijala zbog štetnosti spirale po zdravlje u njenim godinama. Nakon toga je prisilno sterilizovana.

Njenu priču je teško potvrditi, međutim poklapa se sa onim čemu su svjedočili drugi logoraši.

Detalji o kineskoj represiji nad Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama su počeli curiti, a sada je i sve više dokaza o naporima kineske vlade da smanje njihov natalitet. Ove pokušaje su stručnjaci nazvali “demografskim genocidom”.

U periodu kada je bila natjerana na prisilnu sterilizaciju, kod kuće ju je, prema njenim riječima, seksualno maltretirao Kinez koji je poslat da živi u njenoj kući u okviru programa nadzora koji je pokrenut širom Xinjianga. Ona tvrdi da to nije jedini slučaj, nego skoro uobičajena praksa.

Također, dok je bila učiteljica u logorima svjedočila je nehumanim uslovima, vrištanjem zatvorenika dok ih muče, a kolegica joj je rekla i da kineski rukovodioci logora siluju zatvorenice.

Kinu je napustila 2019. godine, a dopuštenje muslimanskim manjinama iz Xinjanga za napuštanje ove države je skoro nemoguće dobiti. Njen muž je također želio da ide sa njom, međutim rekli su mu “Ni ne sanjaj o tome”.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker