Turski sud izrekao doživotne kazne pilotima aviona koji su bombardovali Ankaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sud u Turskoj je izrekao doživotne kazne za bivše vojne komandante i pilote borbenih aviona koji su bombardovali policijske objekte i zgradu parlamenta tokom neuspjelog puča 2016. godine.
jztzjzu

{module Oglas 1 – 2020}

Sud u Ankari je osudio 475 osoba od kojih je 365 zadržano u pritvoru. Nekoliko bivših vojnih zvaničnika i civila dobilo je individualno do 79 doživotnih zatvorskih kazni zbog uloge u neuspjelom puču. Bivši general je osuđen na doživotni zatvor jer je osigurao gorivo pilotima borbenih aviona F-16, a slične kazne su dobile i njegove kolege koje su dale instrukcije pilotima koje zgrade da bombarduju.

Piloti su osuđeni također na doživotne kazne zbog bombardovanja policijskih objekata i zgrade parlamenta, kao i državnu televiziju. Jedan bivši pilot je dobio 16 doživotnih kazni zbog ubistva 15 osoba koje su bile blizu predsjedničke utvrde.
{module Oglas 0 – 2020}
Bivši general je dobio doživotnu kaznu jer je zadržao šefa vojne policije tokom puča.

Turski sudovi su prethodno osudili 121 osobu na doživotni zatvor zbog uloge u neuspjelom puču još u junu ove godine, a 151 osobu prošle godine.

Dio turskih oružanih snaga je 15. jula 2016. godine pokušao preuzeti kontrolu nad ključnim institucijama u Ankari, Istanbulu i drugim lokacijama širom zemlje, ali bez uspjeha. Vlada je optužila Fethullaha Gulena za organizaciju puča, a on je odbacio sve optužbe. U SAD-u živi od 1999. godine.

Gulenov pokret se smatra terorističkom grupom u Turskoj, a sigurnosne snage često vrše racije protiv njegovih pristalica u različitim dijelovima zemlje.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker