Turski aktivista Osman Kavala u Istanbulu osuđen na doživotnu kaznu zatvora

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Viši krivični sud u Istanbulu osudio je danas aktivistu za ljudska prava i biznismena Osmana Kavala na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta zbog optužbi za pokušaj rušenja vlade.

Kako su saopćili sudski zvaničnici u Turskoj, presuda je donesena iz razloga što se Kavala sumnjiči da je finansirao val antivladinih protesta iz 2013. godine te da je imao ulogu u pokušaju organizacije vojnog udara u državi 2016. godine.

Iako je ranije oslobođen optužbi za vojnu ili političu špijunažu, protiv Kavale i drugih optuženih u slučaju pokrenut je novi proces na osnovu kojeg je donesena odluka o doživotnoj kazni zatvora.

Kavalin advokat Koksal Bayraktar izjavio je kako Kavala nije počinio nikakav zločin te da sud nema nikakve dokaze u slučaju.

“Naš klijent nije počinio nikakvo krivično djelo. Elementi zločina nikako ne postoje i nisu pronađeni. Tražimo oslobađajuću presudu za našeg klijenta”, rekao je advokat.

Optuženi Osman Kavala tokom završnih riječi na suđenju je izjavio kako se doživotna kazna zatvora može definirati kao čin atentata.

“Teorije zavjere pripremljene s političkim i ideološkim motivima onemogućavaju da se događaji sagledaju nepristrasno. Baš kao i ova optužnica i mišljenja sudije. Teška doživotna kazna nije pravni događaj, to je čin atentata”, rekao je Kavala.

Osman Kavala (64), turski je biznismen i osoba koja je široj javnosti u Turskoj poznata kroz rad u civilnom sektoru u kojem je aktivan još od osamdesetih godina. Inače, Kavala je porijeklom iz ugledne porodice koja je sve do 20-ih godina 20. stoljeća živjela u Kavali na sjeveroistoku Grčke, da bi se nakon toga preselili u Tursku. Sam Kavala tokom svog školovanja pohađao je ugledne škole, a godine visokog obrazovanja proveo je u Manchesteru i New Yorku.

Tokom devedesetih, Kavala je znatno više pažnje posvetio sektoru kulture te je svojim utjecajem i poznanstvima doprinio razvoju i uspostavljanju brojnih nevladinih organizacija od kojih se izdvaja TEMA, organizacija za zaštitu prirodnih staništa u Turskoj.

Kroz rad u civilnom sektoru, Kavala je učestvovao i u brojnim humanitarnim akcijama što se naročito odnosi na period 1999. godine kada je Istanbul pogodio razorni zemljotres. Nakon ovog događaja, Kavala je finansirao gradnju novih stanova, a brojne organizacije u svijetu, ali i u Turskoj prepoznale su ga kao jednog od vodećih filantropa u zemlji.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker