Turska kompanija proizvodi zaštitnu opremu za Volodimira Zelenskog

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turska kompanija Garanti Kompozit je ta koja proizvodi zaštitnu opremu za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a koju koristi tokom agresije Rusije na Ukrajinu.

Kompanija se nalazi u gradu Yozgat, a posjetio ju je i ministar odbrane Turske Mustafa Varank. Rečeno mu je da za Zelenskog i njegove saradnike proizvode balističke kacige i pancire. Ova kompanija je prvi dan agresije primila narudžbu za proizvodnju.

“Zatražili su 20 kaciga i pancira te smo ih poslali. Sretni smo kada ih vidimo na televiziji”, rekao je Vedat Tuzer iz kompanije Garanti Kompozit.

Istaknuto je da se za proizvodnju vojne i civilne opreme koriste tehnološki napredni materijali. Prema riječima ministra Varanka, izvoz ovih proizvoda je važan za Tursku kako bi pokazala šta je postigla u proizvodnji.

“Drago mi je vidjeti tačku koju je privatni sektor dosegao, posebno u odbrambenoj industriji. Veliki dio vojne opreme je proizveden u Yozgatu te se izvozi u više od 50 država širom svijeta”, napomenuo je Varank.

Tuzer je ukazao da njegova kompanija zadovoljava 80 posto domaćeg tržišta balističkih kaciga. Do 2013. uglavnom su se izvozile u Sjedinjene Američke Države, i to u partnerstvu sa kompanijama iz Izraela. Cijena ovih kaciga je 1.900 dolara, prenosi list Daily Sabah.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker