Tenk kojeg Velika Britanija šalje u Ukrajinu do sada nikada nije uništen u borbi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Velika Britanija je potvrdila da će po prvi put u Ukrajinu poslati svoje najmodernije tenkove Challenger 2, a prema podacima BBC-a u Ukrajinu će barem u početku se poslati 12 ovih tenkova.

Tenk kojeg će Velika Britanija poslati u Ukrajinu je jedan od najmoćnijih tenkova u svijetu, te iako je broj simboličan, vlade Velike Britanije i Ukrajine se nadaju da će to potaknuti druge države da u Ukrajinu pošalju moderne zapadne tenkove.

Challenger 2 je ušao u upotrebu u britanskoj vojsci 1998. godine i ukupno je napravljeno blizu 450 primjeraka ovog tenka. Osim Britanske, trenutno je u upotrebi i u vojsci Omana. Jedan primjerak košta oko četiri miliona funti.

Ovaj tenk zahtjeva posadu od četiri vojnika, a naoružanje se sastoji od topa sa užebljenom cijevi od kalibra 120 mm, te može ponijeti 47 projektila. Pomoćno naoružanje je mitraljez kalibra 7.62. Mašinu pokreće 26,1 litarski dizel Perkins motor od 1200 konjskih snaga. Maksimalna brzina na cesti je 59 kilometara na sat, a sa punim rezervoarom ima domet od 550 kilometara na cesti.

Ukrajinska vojska će se naći sa nekoliko izazova prilikom integrisanja ovog tenka u svoje jedinice. Prvi izazov je težina. Osnovna verzija, bez brojnih dodatnih zaštita je teška čak 64 tone, a kada se instaliraju dodatne zaštite ta težina iznosi i 70 tona. Ukrajinska inženjerija će morati biti oprezna da dobro izračuna koji mostovi mogu izdržati ovu težinu.

Drugi problem koji će Ukrajinci morati imati u vidu jeste da je top ovoga tenka takozvani ožebljeni i koristi municiju koju ne koriste drugi tenkovi NATO država, tako da će u potpunosti biti ovisni o dostavi municije iz Velike Britanije.

Tenk je operativno korišten na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, te u Iraku. Jedini primjerak tenka uništen je 2003. godine u Basri, kada mu je kupola bila otvorena, i to u prijateljskoj vatri od strane drugog Challenger 2 tenka.

U toku invazije na Irak, nijedan tenk nije izgubljen od neprijateljske vatre, a ekstezivno su korišteni prilikom borbi za Basru. Jednom prilikom na tenku je bio oštećen sistem za osmatranje, i na njega je ispaljeno čak 14 projektila iz RPG i Milan antitenkovskog sistema, ali posada je ostala sigurna i tenk je vraćen u upotrebu šest sati nakon događaja.

Britanska vojska tvrdi da je jedan tenk pogođen sa čak 70 RPG projektila, te da nije uništen. Iako je bilo još nekoliko slučaja kada je tenk oštećen nijedan nije uništen.

Izvor:Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker