Sve razrađeno do detalja: Otkriven plan NATO-a za mogući rat s Rusijom, spominje se i Balkan

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema navodima britanskog lista, NATO se priprema zbog bojazni da se Rusija sprema za veliki rat u Evropi

NATO ima plan za ubrzano raspoređivanje američkih trupa za mogući rat protiv Rusije, objavio je “The Telegraph“.

Prema navodima britanskog lista, NATO se priprema zbog bojazni da se Rusija sprema za veliki rat u Evropi. Novi planovi za kopnene koridore su napravljeni za brzo dopremanje američkih vojnika kroz sjevernu, centralnu i južnu Evropu, a bez lokalnih birokratskih prepreka.

Napad u trenu

To će omogućiti NATO snagama da napadnu u trenu ako Putinov razorni rat u Ukrajini krene dalje na Zapad.

Kako navodi “The Telegraph”, otkriveni planovi uključuju nepredviđene situacije u slučaju ruskog bombardovanja. To podrazumijeva slanje trupa da uđu na Balkan preko koridora u Italiji, Grčkoj i Turskoj.

– Sjeverna ruta podrazumijeva dolazak na front preko Skandinavije (Norveške, Švedske i Finske) – rekli su zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni.

Centralna ruta podrazumijeva slanje trupa preko Nizozemske, Njemačke i Poljske do Baltika.

Tenzije između Rusije i Zapada su naglo porasle posljednjih sedmica, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno priznao mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata, zaprijetivši “fatalnim posljedicama” za zapadne saveznike ako dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje na ruskom tlu.

Prema otkrivenim planovima američki vojnici bi se iskrcavali u jednu od pet luka širom Evrope, četiri koje bi omogućavale pristup zapadnoj ukrajinskoj granici, a peta bi stizala do ruske granice preko Finske.

Mogućnost za kontranapad

NATO je već imao planove da se američke trupe rasporede u Nizozemskoj prije nego što krenu vozom ka Poljskoj u slučaju rata.

Norveški general Eirik Kristofersen upozorio je da Evropa ima samo dvije do tri godine da se pripremi prije nego što bi Rusija mogla da krene u napad.

NATO istražuje mogućnost za kontranapade. Prošireni koridori bi trebalo da daju sigurnost u slučaju prekida logističkih ili komunikacionih linija, učvršćujući rute za brzo kretanje kroz Evropu ako Rusija napadne neku od članica Alijanse.

U slučaju da ruta kroz centralnu Evropu postane ugrožen, savezničke trupe bi mogle da se kreću kroz Italiju u Sloveniju i Balkan, zaobilazeći Alpe i Švicarsku. Cilj planova bi bio da se obezbijedi da vojska projuri kroz Evropu bez kašnjenja uzrokovanih lokalnim propisima i kontrolnim punktovima – pošto je francuska vlada primjietila poteškoće u kretanju tenkova preko granica na putu za Rumuniju.

Lideri NATO dogovorili su se prošle godine da pripreme 300.000 vojnika koji će biti u stanju visoke borbene gotovosti za odbranu bloka u slučaju napada na neku od država članica. To je nešto manje od polovine snaga koje je Napoleon Bonaparta poslao Rusiji u svojoj katastrofalnoj kampanji 1812. godine. Rusija u međuvremenu nastavlja da gomila snage.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex