Stoltenberg poručio da će NATO reagovati ukoliko Švedska bude napadnuta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je u posjeti Švedskoj, državi koja se zajedno sa Finskom nada što skorijem prijemu u članstvo tog vojnog saveza. Javnosti se zajedno sa švedskom premijerkom obratio na pres konferenciji.

Stoltenberg se sastao sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, a jedna od tema bile su i zabrinutosti Turske koje je generalni sekretar NATO-a prilikom posjete Finskoj nazvao legitimnim.

“Premijerko Andersson, sigurnost Finske i Švedske od velike je važnosti za NATO, i mnogi saveznici su se jasno opredijelili za sigurnost Vaše zemlje. NATO ostaje na oprezu. Povećali smo prisustvo u Vašoj regiji, uključujući izvođenje više vježbi”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a zahvalio se švedskoj premijerki na njenom vodstvu, političkoj viziji i odlučnosti.

Novinari su Andersson pitali da li je Švedska spremna udovoljiti turskim zahtjevima u vezi ekstradicije osoba koje vlasti u Ankari smatraju teroristima.

“Veoma ozbiljno shvatamo zabrinutost Turske, posebno kada se radi o borbi protiv terorizma. Trenutno se odvijaju bilateralni i trilateralni razgovori sa Turskom i mi ćemo veoma jasno istaći kako radimo protiv terorizma. U protekloj godini izmijenili smo naše zakone kako bi imali mnogo jaču legislativu u borbi protiv terorizma nego što je to bio slučaj ranije”, odgovorila je premijerka Andersson.

Ona je naglasila da se pitanje izvoza oružja može razmatrati tokom pristupnog procesa NATO savezu.

“Ovi signali švedske Vlade su veoma važni kada se radi o borbi protiv terorizma i izvoza naoružanja. Smatram kako je Švedska sada u boljoj poziciji nego što je bila ranije, prije no što je predala aplikaciju za članstvo. Ukoliko bi Švedska bila napadnuta, bilo bi nezamislivo da NATO ne reagira. I to je poruka koju želimo poslati na veoma jasan način”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a zaključio je kako ne bi bilo od pomoći kada bi on u javnosti iznosio detalje razgovora između Švedske, Finske i Turske, ali da je došlo do napretka.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker