ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Vojno neutralna Švicarska najavila kupovinu borbenih aviona

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Švicarska, koja je zadnji put ratovala s nekom stranom silom prije više od 200 godina i nema očitih neprijatelja, planira potrošiti milijarde franaka za nove borbene avione, javlja Reuters.

tzhjuz6zuh56

{module Oglas 1 – 2020}

Mnogi se tome protive, ističući da neutralna zemlja ne može priuštiti takav trošak niti treba najmodernije avione za zaštitu svog teritorija koji nadzvučni mlažnjak može preletjeti za samo deset minuta. Napominju također da ni Irska, Malta ni Luksemburg nemaju mlazne avione, pa bi planirana investicija od šest milijardi švicarskih franaka bila bacanje novca.

“Ko je naš neprijatelj? Ko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO-om”, pita se Priska Seiler Graf, socijaldemokratska zastupnica u švicarskom parlamentu.

“To je zaista apsurdno”.

Birači će se o tome izjasniti 27. septembra. Odobrenje plana na obavezujućem referendumu omogućilo bi vladi da iduće godine izabere između Airbusovog aviona Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boeingovog aviona F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinovog aviona F35-A Lightning II.

{module Oglas 0 – 2020}

Avion bi zamijenio švicarsku flotu starih aviona tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz upotrebe.

Seiler Graf kazala je da jeftinije alternative, kao što je borbena verzija Leonardovog aviona M346, nude bolju vrijednost od “skupih igračaka” koje se razmatraju.

“Trebamo nove avione, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bila bi dovoljna. Bilo bi bolje imati Fiat od Maseratija”, kazala je.

Švicarci su prije šest godina odbacili kupovinu Gripena od Švedske. Godine 1989. prijedlog ukidanja cijele vojske dobio je podršku samo 35 posto birača.

Zastupnik Thomas Hurter iz desne Švicarske narodne stranke, bivši vojni pilot, rekao je da se Švicarska mora zaštititi ne oslanjajući se na druge zemlje.

“Ako ne zamijenimo te stare avione, to znači da nećemo imati ratno zrakoplovstvo, da više nećemo imati zaštitu i da ne poštujemo naš ustav”, rekao je.

Manji avioni ne bi mogli letjeti dovoljno visoko niti imati ubrzanje potrebno za brzu reakciju u kriznim situacijama, objasnio je.

“Ne znamo što će se dogoditi u idućih 50 godina”, rekao je, prenosi RSE.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker