Šta se dešava u šumama na granici Belorusije i Ukrajine?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kada je počeo rat protiv Ukrajine, ruske trupe su iz Belorusije napale područja oko Kijeva i Černigova. Tamo ih sada više nema. Ali da li su još uvek na jugu Belorusije?

„To ne može da se poredi sa onim što se dešavalo u februaru ili martu, kada su beskrajne kolone vozila prolazile pored nas, najpre prema Ukrajini, pa onda nazad“, kaže jedna stanovnica beloruskog grada Mozira. Predstavlja se kao Jelena, i kaže da se danas u njenom gradu retko viđaju muškarci u vojnim uniformama. Međutim, ljudi u južnoj Belorusiji nisu primetili jedinice ruske vojske tek kada je počeo rat protiv Ukrajine 24. februara, već ranije tokom godine, za vreme rusko-beloruskih manevara koji su održani pre ruskog napada.

Prema Jeleninim rečima, proteklih sedmica je bilo napeto u Moziru, iako je ruska vojska stacionirana izvan grada.

„Često su se mogli videti po trgovačkim centrima, barovima i restoranima. Ne znam da li je bilo sukoba sa lokalnim stanovništvom, barem nisam ništa čula, ali Rusi su se ponekad ponašali kao ‘gazde’, dakle veoma bezobzirno“, kaže žena o ruskim vojnicima.

Kada su se ruske trupe povukle iz Ukrajine, donele su sa sobom kućne aparate i druge ukradene stvari. Sve je to, kaže Jelena, vojska pokušala da proda stanovnicima Mozira na spontano nastalom buvljaku, čak i dizel gorivo koje je bilo veoma traženo. Ali vojnici su izbegavali da razgovaraju o “ukrajinskom pitanju”, priseća se Jelena i dodaje: “Rekli su da im je zabranjeno da govore o tome”.

Mirno na šinama

U međuvremenu se na beloruskim železničkim stanicama u blizini granice sa Ukrajinom više ne viđa ruska vojna oprema. Stanovnici Gomelja, Mozira i drugih gradova u regiji na društvenim mrežama pišu da se danas retko viđaju i transporti sa oklopnim vozilima, tenkovima i drugim teškim naoružanjem.

“Najčešće je reč o oštećenoj opremi, koja mora da se vozi nazad, jer očigledno ne može da se popravi na licu mesta”, kaže jedan stanovnik Gomelja.

Činjenica da se železnička mreža u Belorusiji danas retko koristi za prevoz vojne opreme, takođe može da se pripiše i sabotažama protiv infrastrukture beloruskih železnica. Bilo je izveštaja o najmanje deset slučajeva sabotaže u Belorusiji od početka rata protiv Ukrajine. Neke od njih vlasti su službeno potvrdile i čak označile kao “terorističke akte”.

Zabranjen pristup šumama

I dok ruski vojnici više nisu toliko primetni u većim beloruskim gradovima, stanovnici beloruskih sela u pograničnim područjima sa Ukrajinom, tek sada stiču utisak o tome koliko je vojnika bilo po šumama.

Tako je od 18. marta u deset okruga Gomeljske regije i u tri okruga Brestovske regije ulazak u šume ili ograničen ili potpuno zabranjen. Zvanični razlog zabrane je navodno velika opasnost od požara u tom šumsko-močvarnom području. Ali, meštani u to ne veruju, pogotovo zato što je proleće ove godine hladno i vlažno i do sada nije bilo ni traga šumskim požarima.

Mihail iz Olmanija u regiji Brest, pre veruje pričama da su municija i oružje ostavljeni u šumama.

“Mnogo se govori o tome da još uvek postoje skrovišta u našim šumama gde je ruska vojska skladištila mine i eksplozive za vođenje rata protiv Ukrajine. Ali nešto je sigurno pošlo po zlu”, kaže on.

Uputstva vlasti izdata stanovnicima belorusko-ukrajinskog pograničnog područja govore u prilog toj pretpostavci. Vlasti poručuju da pronalazak oružja, municije ili eksploziva mora da se prijavi, u suprotnom prete kazne. Meštani kažu da takvih poruka ranije nije bilo.

“Zaštita od mogućih sabotera”

Vojne jedinice i dalje su u pokretu u beloruskim šumama, naročito na uzajamno veoma udaljenim područjima regiona Brest i Gomelj, koje se graniče sa Ukrajinom. Granica dve zemlje je inače duga oko 1000 kilometara. Međutim, to više nisu ruski vojnici, nego pripadnici beloruskih oružanih snaga. Prema novodima Ministarstva odbrane Belorusije, “vojnici nastavljaju da izvršavaju zadatke jačanja delova južne granice zemlje”.

Kako kaže jedan beloruski vojnik, koji želi da ostane anoniman, operacija je službeno označena kao “zaštita od mogućih diverzanata i ilegalnih naoružanih grupa”. Ali, sagovornik DW navodi da je situacija na granici sa Ukrajinom trenutno mirna i da nema previše razloga za zabrinutost.

Sa druge strane, šef beloruskog Saveta bezbednosti Aleksander Volfovič je u intervjuu za beloruske državne medije rekao da ne mogu da se isključe “provokacije protiv Belorusije” kako bi se “zemlja uvukla u sukob”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker