Škotska traži da Velika Britanija prizna državu Palestinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlada Škotske “duboko je zabrinuta” zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu.

Škotski premijer Humza Yousaf poslao je u utorak pismo britanskom premijeru Rishiju Sunaku u kojem je zatražio da Velika Britanija službeno prizna državu Palestinu “kako bi se prekinuo politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja”, prenosi agencija Hina.

Pismo, poslano uoči rasprave o stanju na Bliskom istoku u škotskom Parlamentu, također je poslano lideru opozicije u britanskom Parlamentu Keiru Starmeru.

Yousaf je osudio zločine Hamasa počinjene 7. oktobra, pozvao na oslobađanje talaca i na trenutni prekid vatre.

“Svakim danom raste broj nevinih Palestinaca koji gube svoje domove, živote i sredstva za život. Podrška koju je Vlada Velike Britanije dala Izraelu dok je uništavanje u Gazi poraslo, povećava njenu moralnu odgovornost da iskoristi bilo kakav utjecaj koji ima da sada zaustavi ubijanje”, napisao je premijer Škotske u pismu proslijeđenom medijima.

“Trenutni prekid vatre jedini je način na koji se ubijanje i patnja nevinih civila može privesti kraju”, napomenuo je.

Kršenje međunarodnog prava

Vlada Škotske “duboko je zabrinuta” zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu da napuste to područje. “Humanitarne posljedice toga teško je procijeniti”, naveo je Yousaf.

Poručio je da nakon “prisilne evakuacije” stanovništva sa sjevera Gaze, “to pojačava dojam da svjedočimo postupnom, ali namjernom, protjerivanju Palestinaca s cijele teritorije” i time kršenju međunarodnog prava.

Istakao je da Velika Britanija treba sarađivati s međunarodnom zajednicom kako bi “jednom zauvijek prekinula politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja”.

“Tome bi pomoglo da Velika Britanija prizna državu Palestinu unutar granica iz 1967., kao što je to učinilo više od 130 članica Ujedinjenih naroda, uključujući devet članica Evropske unije i kao što je obećala nova španska Vlada”, napisao je Yousaf.

IZVOR: AGENCIJE

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex