Sjećate se Hrvata kog su Rusi ZAROBILI u Ukrajini? Evo šta se dešava sa njim, ne piše mu se dobro

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Optužnicu protiv Prebega podiglo je državno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike (NRD), proruskog entiteta na teritoriji Ukrajine

Obuka za terorističke aktivnosti, učešće u sukobu kao plaćenik, te nasilno oduzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka, su krivična dela u optužnici protiv Vjekoslava Prebega, Hrvata iz redova ukrajinske vojske koji je uhapšen od strane ruskih snaga u blizini Mariupolja u maju.

Optužnicu protiv Prebega podiglo je državno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike (NRD), proruskog entiteta na teritoriji Ukrajine, i upravo ga je predalo sudu na dalje suđenje. Kazne po lokalnom zakonu za ova krivična dela su doživotni zatvor ili smrtna kazna, navodi se u optužnici.

U istoj optužnici, tužilaštvo tereti Hrvata Vjekoslava Prebega, Šveđanina Gustavsona Matisa i Engleza Džona Hardinga. U njemu se navodi da su optuženi za obuku za vršenje terorističkih aktivnosti po članu 232 Krivičnog zakonika NDR, za učešće kao plaćenici u oružanim sukobima i neprijateljstvima iz dela 3 člana 430 Krivičnog zakonika NDR, i za radnje u cilju nasilnog preuzimanja vlasti i promene ustavnog poretka Donjecke Narodne Republike, pozivajući se na član 323. Krivičnog zakonika NRD. Za ova krivična dela u ratnim uslovima, zakon predviđa mogućnost sudske kazne u vidu doživotnog zatvora ili smrtne kazne.

Prebega su ruske snage uhvatile dok je, kako su saopštili ruski izvori, pokušavao da pobegne iz Mariupolja. On je u Ukrajinu došao pre više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bataljona 36. brigade mariaca, koja je bila na liniji pored grada Mariupolja, na severnoj obali mora.

To je zvanična jedinica ukrajinske vojske u čijem sastavu je i bataljon Azov. Od 2015. godine, kada je postignuto primirje, ta jedinica obezbeđuje liniju borbe, a vojnici su na položajima u smenama od šest do devet meseci.

Nakon što su ga uhvatile ruske snage, ruska medijska kuća Raša Tudej intervjuisala je Hrvata, a potom su ga intervjuisali srpski novinari, kojima je rekao da nikada nije bio član Azova i da nikada neće biti zato što su njeni pripadnici izrazito nacističke ideološke orijentacije i da im je pobegao i u Hrvatskoj.

– Moj razlog za sticanje ukrajinskog državljanstva je taj što sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela da napusti Ukrajinu – rekao je Prebeg. On je izjavio da nikada više neće uzeti oružje u ruke i da bi, ako bude pušten, želeo da se pridruži dobrotvornoj organizaciji ili Crvenom krstu. Odluku o sticanju državljanstva služenjem vojske nazvao je lošom idejom.

U intervjuu je rekao da se Rusi prema njemu ponašaju dobro. U tekstu Ruske kuće se kaže da je bio pet godina u hrvatskoj vojsci, ali da nikada nije učestvovao u borbenim misijama. Takođe prenosi njegove reči da je uhvaćen kada je pokušao da pobegne iz Mariupolja.

– Prešli smo 260 kilometara, skrivali se i putovali samo noću, pokušavajući da izbegnemo bilo kakav kontakt – rekao je on. Plan je propao kada su naišli na rusku jedinicu i predali joj se.

(Objektiv)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker