“SIN NIJE ČUO ZA OCA 12 GODINA, JOŠ BOLJE DA UMRE” – Ruskinje prijavljuju za mobilizaciju muževe koji su ih napustili i NE PLAĆAJU ALIMENTACIJU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruske majke koje su njihovi muževi napustili i ostavili ih same da se staraju za decu izgleda da sada mogu da im se “osvete” i predaju svoje bivše za regrutaciju u ruskom ratu protiv Ukrajine u zamenu za novčanu nadoknadu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru proglasio “delimičnu mobilizaciju” 300.000 novih regruta usled posrtanja invazije na ukrajinskom frontu. Mobilizacija je podstakla bes javnosti, u zemlji su izbili protesti dok su gomile Rusa bežale preko granica u retke dostupne lokacije usled zapadnih sankcija.

Dok je ranije već objavljeno kako su ljudi regrutovani greškom, da su vlasti “kao šinteri pse” grabile muškarce koje su stigli po ulicama bez obzira na kvalifikacije, sada je nezavisni ruski portal “Verstka” objavio da su se okupile desetine žena u pokušaju da ubace svoje bivše u vojsku predajući službama za regrutaciju lične podatke muškaraca koji su napustili njih i njihovu decu, preneo je “Biznis insajder”.

“Bolje njega zdravog nego mog bolesnog sina”

“Verstka” navodi da postoji čak onlajn zajednica na kojoj najmanje 70 žena deli svoja iskustva i raspravlja o takvim planovima. Svetlana Mihajlova, fabrička radnica, rekla je “Verstki” da ju je njen bivši muž pozvao dvaput kad je počela mobilizacija, ali da nije odgovorila.

– On je snažan, visok čovek, služio je vojsku. Mislim da je dobrog zdravlja. Bilo bi nepravedno da njega ne mobilizuju, a da mobilizuju našeg 19-godišnjeg sina sa epilepsijom. Ili mog partnera koji sa mnom podiže decu – istakla je Mihajlova.

“Verstka” je iznela priču još tri žene koje su se uključile u shemu koristeći se pseudonimima, dok “Insajder” ukazuje da nije mogao da nezavisno potvrdi ove navode.

– Odmah nakon Putinove objave pala mi je jedna misao na um – ako bi moj bivši otišao u rat, mogao bi da vrati dug jer bi primao službene uplate na račun koji ne možete da sakrijete od sudskih izvršitelja. Ako se povredi ili umre, onda bi dete imalo pravo na odštetu – rekla je “Verstki” tehnolog Ina Kruglova.

“Putin efikasniji od sudova”

Ona je tvrdila da Putinovo naređenje može proizvesti bolje rezultate od sudova, koji su omogućili takvim očevima da napuste svoju decu uz malo ili nimalo finansijske podrške.

– Verujem da oba roditelja trebaju da budu odgovorna za dete. Ne možete samo tako odustati. Nažalost, naši zakoni štite ko*ilad koja beže od alimentacije. Protiv njih se ne preduzimaju oštre mere – rekla je Ekaterina Kotova, koja se bavi pisanjem reklama.

Ona je navela da je njen bivši muž postao alkoholičar, zbog čega je morala da ga izbaci kad je njihovo dete još bilo malo. Ali, kako je istakla, nakon toga nije pomagao u podizanju deteta i duguje joj 632.000 rublja (oko 10.300 evra).

Lilija Sergejeva, preduzetnica, rekla je “Verstki” da je njen bivši muž optužen i osuđen na popravni rad zbog neplaćanja alimentacije.

– Ali, šta ja imam od toga? – upitala je.

Istakla je da sa bivšim ima 17-godišnju ćerku i da on nije plaćao alimentaciju niti učestvovao u podizanju deteta ni na koji način.

“Još bolje ako pogine”

Rizik da će njihovi bivši supruzi poginuti na frontu izgleda da nije zasmetao mnogim ženama, koje ukazuju da se oni svakako ne pojavljuju.

– Da budem iskrena, baš me briga da li je moj bivši u stanju da izdrži front i koliko će dugo tamo izdržati… Ako žene izdrže težak fizički posao, zašto onda odrasli muškarac na svom vrhuncu ne bi mogao isto? Mnogi moraju pakleno da zapnu da obezbede za decu. Razumem da postoji rizik smrti tokom specijalne operacije. Ali za mene je moj bivši odavno umro kao osoba. Ako ga pošalju da se bori a on ne preživi, primiću samo zvaničnu potvrdu da on više ne postoji – i sve isplate naslednicima – istakla je Sergejeva.

– On ne razmišlja o tome kako je njegova ćerka živela svih ovih godina niti šta je večerala. I da li je uopšte večerala – dodala je ona.

Kotova je čak ukazala da bi njenom sinu možda bilo bolje da njen bivši suprug umre.

– Mislim da ne treba da ga sažaljevam. Za četiri godine nikada nije stupio u kontakt sa sinom iako živi 40 kilometara od nas. A kad, uprkos svemu, moje dete vidi oca u svakom muškarcu koji prođe, ja samo pomislim da bi bilo bolje da je već umro kako bih mogla svog sina da odvedem na njegov grob i završim s tim – ogorčena je Kotova.

Kruglova je rekla da se, “naravno”, zapitala kako bi se osećala da njen bivši “umre tamo”.

– Ali, već 12 godina moj sin i ja nismo ga ni videli ni čuli iako živimo u istom gradu – stoga mi ne čini neku razliku da li on postoji ili ne. ako pogine, to će čak biti dobro – dete će primiti odštetu – istakla je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker