Šef Putinovih plaćenika mami zatvorenike u rat, spominje seks i Staljingrad: ‘Nema bijega!‘

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tokom regrutacije boraca iz zatvorske kolonije, Jevgenij Prigožin je davao uputstva i zapretio da će pucati ako neko dezertira

Navodni šef zloglasne prokremljanske plaćeničke grupe, Wagner grupa, rekao je osuđenicima u ruskom zatvoru da će biti pušteni ako prežive šest mjeseci službe u Ukrajini, ali ih je i upozorio da će biti pogubljeni ako pokušaju pustinja.

Ponudu je zatvorenicima u zarobljeničkom logoru u centralnoj Rusiji dao Jevgenij Prigožin, poznat po nadimku ‘Putinov kuvar’, bogati tajkun i navodni vođa privatne vojne kompanije preduzetničke grupe Vagner. Borci te grupe optuženi su za ratne zločine u Ukrajini i Siriji.

„Za šest meseci ići ćete kući, nakon što dobijete pomilovanje“, rekao je 61-godišnji Prigožin osuđenim kriminalcima u zatvoru u centralnoj Rusiji. “Nema šanse da se vrati u zatvor”, rekao je on. “Oni koji odbiju da se bore nakon dolaska u Ukrajinu biće klasifikovani kao dezerteri. A onda će biti streljani”, dodao je on, a prenosi britanski The Times.

Prigožin je rekao i da je pripadnicima Vagnerove grupe zabranjeno da piju ili koriste drogu dok su na bojnom polju. Rekao je i da im je zabranjen “seksualni kontakt sa lokalnim ženama, florom, faunom, muškarcima, bilo kim”. Ruske snage su, inače, optužene za brojna silovanja u okupiranim gradovima.

“Niko se ne povlači, niko neće biti zarobljen”

On je takođe istakao da će osuđenicima biti uručene dve granate kada stignu na ratište, što je tanko prikriveno naređenje da se raznesu radije nego da dozvole da budu zarobljeni, navodi The Times. “Niko se ne povlači. Niko se ne povlači. Niko neće biti zarobljen”, rekao je on, prema snimku koji su na internetu objavili saveznici Alekseja Navaljnog, zatvorenog kritičara Kremlja.

“Postoji li još neko ko može da te oslobodi deset godina zatvora? Samo dvoje – Allah i Bog – mogu da te izvuku u drvenoj kutiji. Ali ja mogu da te izvučem živog”, rekao je Prigožin.

Vjeruje se da je video snimljen u zatvorskoj koloniji u regionu Mari El u Rusiji, 800 kilometara istočno od Moskve. Prigožin je poznat kao “Putinov kuvar” jer njegova kompanija pruža “ketering” usluge Kremlju, što uključuje unosan ugovor za školske obroke u Moskvi.

Moskva je pojačala napore da regrutuje “dobrovoljce” iz ruskih zatvora kako bi popunila praznine u svojim demoralizovanim i nedovoljno obučenim vojnim snagama, koje su nedavno bile prisiljene da se povuku u panici i neredu iz oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine.

Koliko je poznato, grupa Vagner posebno je zainteresovana za zatvorenike koji su osuđeni za ubistva i druga nasilna krivična dela. Najmanje 10.000 zatvorenika do sada je regrutovano za rat u Ukrajini, rekla je Olga Romanova, aktivistica za prava zatvorenika, za medijski sajt Current Time. Ruski zakon, inače, ne dozvoljava amnestiju za zatvorenike u zamjenu za vojnu službu.

Putin je odlikovao osuđenika za ubistvo pet osoba

Prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao rusku medalju časti osuđenom ubici koji je odslužio 25-godišnju kaznu prije nego što je pušten na slobodu i poslat u Ukrajinu. Ivan Neparatov, vođa kriminalne grupe u blizini Moskve, proglašen je krivim za ubistvo pet osoba 2013. godine. Kremlj ga, s druge strane, slavi zbog “hrabrosti i herojstva” nakon što je ubijen u akciji.

Prigožin, bivši prodavac hot doga, takođe je odslužio devet godina zatvora zbog pljačke u SSSR-u. Osuđen je i za davljenje žene prije nego što je ukrao njene čizme i zlatne minđuše, samo neki od njegovih zločina.

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kremlj koristio svoje borce iz grupe Wagner za “jačanje snaga na liniji fronta” u Ukrajini. Vjeruje se i da mu je Putin dodijelio rusku medalju časti na tajnoj ceremoniji u Kremlju ovog ljeta.

„Rat je težak“, rekao je Prigožin osuđenicima. “To nije kao bilo koji čečenski rat ili nešto slično. Koristili smo dva i po puta više municije nego što su oni (Sovjeti) koristili u (bitci za) Staljingrad.” On je rekao i da su prva grupa zarobljenika koja je otputovala na ratište bili muškarci koji su služili duge kazne u Sankt Peterburgu.

“Četrdeset njih je ušlo u neprijateljske rovove i sjeklo ih noževima”, rekao je on. “Imali smo troje mrtvih i sedam povrijeđenih. Jedan od mrtvih imao je 52 godine. Služio je 30 godina, ali je umro herojskom smrću.”

On je naglasio da će Wagner grupa razmatrati zahtjeve zatvorenika od 22 do 50 godina, iako se mogu napraviti izuzeci. “Ima li pitanja?” upitao je na kraju.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker