Saudijska Arabija udvostručila uvoz nafte iz Rusije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, udvodstručila je uvoz nafte iz Rusije jer Moskva svoju naftu trenutno prodaje uz značajne popuste.

Prema novinskoj agenciji Reuters, koja se poziva na podatke Refinitiva, u drugom kvartalu 2022. od aprila do juna u Kraljevinu Saudijsku Arabiju je preko ruskih i estonskih luka stiglo 647.000 tona nafte. To odgovara količni nešto većoj od 7000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona.

Odbijaju kupiti

Saudijska Arabija koristi rusku naftu za proizvodnju električne energije, a zatim može da proizvodi i izvozi sopstvenu naftu. Na Arapskom poluostrvu je posebno velika količina električne energije neophodna za hlađenje tokom vrelih ljetnjih mjeseci – dakle baš sad, piše Deutsche Welle.

Zbog sankcija, posebno iz Evropske unije, Rusija prodaje svoju naftu na svjetskom tržištu uz značajne popuste. S obzirom na rat Rusije protiv Ukrajine, neke države odbijaju da kupuju naftu od Rusije.

S druge strane, ogromne ekonomije poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

Pad cijena

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u petak je stigao u Saudijsku Arabiju, posljednju stanicu svog putovanja po Bliskom istoku.

Očekuje se da će pokušati da ubijedi to kraljevstvo da poveća izvoz nafte i time inicira pad cijena na svjetskom tržištu. Ne samo u EU, već i u SAD, visoke cijene goriva su trenutno veliki problem.

Bajden je pod ogromnim pritiskom u SAD zbog naglog rasta cijena goriva – i to samo četiri mjeseca pred važne izbore za Kongres.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker