SAD šalju još vojske u Evropu, Biden poručuje: Htijeli su finlandizaciju, dobiće NATO-izaciju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Putin je prekinuo mir u Evropi. SAD i saveznici pojačavaju snage, dokazujući da je NATO potrebniji nego ikad”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas u Madridu da će Sjedinjene Države promijeniti i pojačati sastav svojih snaga u Evropi.

To će učiniti u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije i kako je Biden istakao, NATO je potrebniji nego ikad. Biden je najavio da su Sjedinjene Države od početka godine poslale dodatnih 20 vojnika u Europu.

Najavio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji s četiri na šest, da će uspostaviti stalno zapovjedništvo za 5. armijski korpus u Poljskoj, rasporediti dodatnu rotacijsku brigadu u Rumuniji, rasporediti dvije dodatne eskadrile F35 u Velikoj Britaniji, pojačati rotacijske jedinice u baltičkim državama te rasporediti dodatne snage protuzračne odbrane u Njemačkoj i Italiji.

– Putin je prekinuo mir u Evropi. SAD i saveznici pojačavaju snage, dokazujući da je NATO potrebniji nego ikad, rekao je Biden prije početka samita Sjevernoatlantskog saveza u Madridu.

Pohvalio je napredak u diplomatiji s Turskom koja je pripremila teren za članstvo Finske i Švedske u NATO-u, rekavši da je poslan jasan signal Rusiji da je savez ujedinjen i da raste.

– Njihova odluka da se odmaknu od neutralnosti i da se prudruže NATO savezu učinit će nas jačima i sigurnijima. Po mom mišljenju, šaljemo nepogrešivu poruku… da je NATO jak, ujedinjen, poručio je iz Madrida.

Biden je rekao da je pristupanje dviju skandinavskih zemalja znak da su se Putinovi ciljevi izjalovili.

– Rekao sam da Putin traži finlandizaciju Ebrope. Dobit će i NATO-izaciju Evrope, a to je upravo ono što on nije želio. Upravo to treba učiniti da se zajamči sigurnost Evropi. Mislim da je to potrebno, rekao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker