SAD šalju još vojske u Evropu, Biden poručuje: Htijeli su finlandizaciju, dobiće NATO-izaciju

“Putin je prekinuo mir u Evropi. SAD i saveznici pojačavaju snage, dokazujući da je NATO potrebniji nego ikad”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas u Madridu da će Sjedinjene Države promijeniti i pojačati sastav svojih snaga u Evropi.

To će učiniti u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije i kako je Biden istakao, NATO je potrebniji nego ikad. Biden je najavio da su Sjedinjene Države od početka godine poslale dodatnih 20 vojnika u Europu.

Najavio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji s četiri na šest, da će uspostaviti stalno zapovjedništvo za 5. armijski korpus u Poljskoj, rasporediti dodatnu rotacijsku brigadu u Rumuniji, rasporediti dvije dodatne eskadrile F35 u Velikoj Britaniji, pojačati rotacijske jedinice u baltičkim državama te rasporediti dodatne snage protuzračne odbrane u Njemačkoj i Italiji.

– Putin je prekinuo mir u Evropi. SAD i saveznici pojačavaju snage, dokazujući da je NATO potrebniji nego ikad, rekao je Biden prije početka samita Sjevernoatlantskog saveza u Madridu.

Pohvalio je napredak u diplomatiji s Turskom koja je pripremila teren za članstvo Finske i Švedske u NATO-u, rekavši da je poslan jasan signal Rusiji da je savez ujedinjen i da raste.

– Njihova odluka da se odmaknu od neutralnosti i da se prudruže NATO savezu učinit će nas jačima i sigurnijima. Po mom mišljenju, šaljemo nepogrešivu poruku… da je NATO jak, ujedinjen, poručio je iz Madrida.

Biden je rekao da je pristupanje dviju skandinavskih zemalja znak da su se Putinovi ciljevi izjalovili.

– Rekao sam da Putin traži finlandizaciju Ebrope. Dobit će i NATO-izaciju Evrope, a to je upravo ono što on nije želio. Upravo to treba učiniti da se zajamči sigurnost Evropi. Mislim da je to potrebno, rekao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker