Ruski propagandisti u šoku: Ukrajina je okrutan i motivisan neprijatelj, potcjenili smo ih

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rusija je doživjela niz neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini, ali nijedan od njih nije bio tako ponižavajući kao eksplozija koja je u subotu rano ujutro potresla krimski most, poznat i kao Kerčki most, što je izazvalo burne reakcije državnih propagandista.

Tokom subotnjeg emitovanja ruskoj državnoj televiziji Russia 1 voditelj Sergej Mardan otvorio je svoju emisiju teškim uzdasima.

“Cijelog dana ćemo pričati o tome kako se to dogodilo i šta će iz toga proizaći. Mogu vam odmah reći da od toga neće biti ništa dobro, to je sigurno. Oni su postigli ogroman propagandni efekat”, rekao je.

Mardan se požalio da Rusija očigledno potcjenjuje Ukrajince, već i Amerikance, ali je okrivio Zapad za bilo kakav uspjeh Kijeva.

“Nije bilo šoka da su pokušali napasti krimski most, ali je bio početni šok da su uspjeli to izvući, posebno u ranim jutarnjim satima”, rekao je Merdan.

“Mnogi kompetentni ljudi objašnjavaju da je to bio komplikovan zadatak — ne samo novinari ili komentatori, već stručnjaci. Postoji visok nivo sigurnosti da su operaciju ovog razmjera mogle izvesti samo zapadne obavještajne agencije”, dodao je.

Mardan je pozvao Ruse da prestanu da potcjenjuju ukrajinske oružane snage, kritikujući poređenje s ISIS-om.

“Poređenje Ukrajine sa ISIS-om je uvredljivo za rusku vojsku, koja se protiv njih bori na ogromnom frontu već sedam mjeseci. ISIS su pripadnici plemena u sandalama napravljenim od guma. Nemaju gradove, elektrane, željeznice ili fabrike. Ukrajina ima sve. Ukrajina je okrutan, motivisan, dobro pripremljen neprijatelj. Ovo je neprijateljska nacija koja vodi puni rat protiv nas najmanje sedam i po mjeseci. Mi to stalno zovemo specijalnom vojnom operacijom, ali oni vode rat”, rekao je.

Mardan je predvidio eskalaciju, citirao Vladimira Lenjina i pozvao na oštar odgovor.

“Stojimo na ivici još jedne eskalacije. To je neizbježno, rat treba voditi stvarno ili nikako. Sada nemamo druge mogućnosti. Niko nam neće dozvoliti da se povučemo, iako bi to neki željeli — a zapravo žele da se to dogodi. O tome ne bismo trebali imati iluzija”, kazao je.

On se mračno osvrnuo na fantazije koje su mnogi Rusi gajili na samom početku invazije, podstaknuti propagandistima na državnoj televiziji, koji su predviđali da će rat protiv Ukrajine biti brz, bezbolan i gotovo bez prolijevanja krvi.

“Tokom prve sedmice naivno smo očekivali još jedno ‘krimsko čudo’, kao što se dogodilo 2014. Tu smo, na vratima Kijeva, riješili sve probleme. Ta nada je nestala 1-2 sedmice kasnije.”, kazao je.

Govorio je i o tome da ne podržavaju svi Rusi ideju o neograničenom ratu protiv Ukrajine.

“Nakon mobilizacije, primijetio sam rast pacifističkih sklonosti u svojim krugovima, među ljudima moje generacije ili starijima. Vrlo oprezno, počinju da izlaze i govore kako bi bilo lijepo da se svemu dođe kraj, jer se ne izvlačimo”, rekao je Merdan.

Mardan je pozvao svog gosta, političkog komentatora Jevgenija Norina, da precizira kako bi izgledao poraz Rusije. Norin je uveo historijska sjećanja na daleku prošlost Rusije.

“Ruski poraz bi ličio na mongolski jaram, sa modernim tehnološkim zaokretom. Krim, Donbas i drugi sporni regioni bi bili oduzeti, samo da bi nas postavili na naše mjesto. Sa stanovišta nacionalnog poniženja, bili bismo primorani da se odreknemo Sevastopolja. Sjetite se sudbine Srbije i Jugoslavije, koje su morale da se odreknu svih svojih vojnih i političkih elita”, rekao je Norin.

Dodao je da bi bili primorani da plate ogromne reparacije.

Mardan i Norin su se složili da će ruski oligarsi i velike kompanije pronaći način da ne plate i da će troškovi reparacija pasti na obične građane. Norin je razmišljao da Rusiji neće biti dozvoljeno da proizvodi ništa što je sofisticiranije od stolice i da će zapadne kompanije namamiti sve stručnjake.

Norin je u nastavku rekao da će Rusija biti primorana da se raspadne na najmanje 10 odvojenih dijelova, pri čemu će se u nekim od njih uvesti šerijatski zakoni.

Tokom iste emisije, član ruske Državne dume Aleksandar Kazakov je dao veselo imperijalističko predviđanje šta će se desiti ako Rusija istraje i pobijedi.

“Ako pobijedimo, vratićemo ono što je naše i šta god da je njihovo”, kazao je Kazakov.

Izvor:Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker