RUSKA ŠPIJUNKA U SRCU NATO – Marija se godinama pretvarala da je dizajnerka dok je šarmirala službenike Alijanse: Kada je otkrivena, pokušala je da “proda” priču o RAKU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tim istražitelja tvrdi da je razotkrio skrivenu špijunku iz ruske vojne obaveštajne agencije GRU, koja je provela deceniju predstavljajući se kao latinoamerička dizajnerka nakita i zabavljala se sa osobljem NATO-a sa sedištem u Napulju.

Istražitelji kažu da se žena koja se predstavljala kao Marija Adela Kufelt Rivera, da je govorila ljudima koje je upoznala da je dete oca Nemca i majke Peruanke, rođene u gradu Kalao u Peruu.

U stvari, ona je bila službenica GRU-a i iz Rusije, prema istraživanju koje je sproveo istraživački portal “Belingket” u partnerstvu sa brojnim medijima, uključujući italijansku “Republiku” i nemački “Špigel”, a koje je pre objavljivanja podelilo sa britanskim “Gardijanom”.

Infiltrirala se u krug NATO službenika

“Rivera” je bila ono što obaveštajna zajednica naziva ilegalac, tajni agent obučen da se predstavlja kao stranac. Moskovske obaveštajne agencije su koristile ilegalce još od ranog sovjetskog perioda, koji ponekad žive sa svojim lažnim identitetima decenijama.

Predstavljajući se kao “Rivera”, ilegalka se kretala između Rima, Malte i Pariza, da bi se na kraju nastanila u Napulju, domu Savezničke komande združenih snaga NATO-a, oko 2013. godine. Osnovala je butik nakita pod nazivom “Serein” i vodila aktivan društveni život.

Njeni poznanici su rekli da je preuzimanjem uloge sekretarice u napuljskom ogranku međunarodnog “Lajons kluba” uspela da se sprijatelji sa mnogim osobljem NATO-a i drugim povezanim licima. Jedan službenik NATO-a rekao je istražiteljima da je imao kratku romantičnu vezu sa “Riverom”.

Tradicionalno, kontraobaveštajnim agencijama je bilo izuzetno teško da pronađu ilegalce, ali u svetu biometrijskih podataka, softvera za prepoznavanje lica i mogućnosti istrage otvorenog koda, Rusiji je postalo teže da zadrži svoje ilegalce ispod radara.

Odao je pasoš

Kristo Grozev, generalni direktor i glavni istražitelj “Belingketa”, rekao je u intervjuu da je prvi pronašao trag mogućeg GRU-a ilegalca kada je gledao procurelu bazu podataka o graničnim prelazima koju su evidentirali beloruski graničari i dala mu grupa hakera koji se protive režimu beloruskg predsednika Aleksandra Lukašenka.

Grozev je tražio serijske brojeve ruskih pasoša za koje je poznato da su ih koristili operativci GRU-a i pronašao brojne detalje. Većina je imala ruska imena, ali se jedno izdvajalo: Marija Adela Kufeld Rivera.

Pažljivije pogledavši “Riveru”, Grozev je otkrio da je putovala sa nekoliko ruskih pasoša sa serijskim brojevima koji koriste drugi poznati operativci GRU, uključujući agenta koji je optužen za navodno trovanje novičokom bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva, i još jednog operativca GRU-a, navodno umešananog u napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju 2018.

Takođe je otkrio da je “Rivera” 15. septembra 2018. kupila kartu od Napulja do Moskve. Prethodnog dana, “Belingket” i njegov ruski partner, “Insajder”, objavili su članak o dvojici trovača iz Solsberija, koji su putovali pod identitetima Ruslan Boširov i Aleksander Petrov, navodeći nepravilnosti u podacima o njihovim pasošima koji sugerišu da su imali veze sa bezbednosnim službama.

Čini se da su “Riveru” povukli njeni šefovi, koji su se plašili da bi drugi operativci sa sličnim brojevima pasoša mogli da budu kompromitovani. Čini se da od tada nije napuštala Rusiju.

Dva meseca nakon njenog iznenadnog odlaska iz Napulja, objavila je status na Fejsbuku na italijanskom, očigledno kao način da objasni svoj nestanak i ćutanje.

“Ovo je istina koju konačno moram da otkrijem… Posle hemoterapije kosa raste, veoma je kratka, ali je tu. Sve mi nedostaje, ali pokušavam da dišem”, napisala je ona.

“Tužna priča” ruske špijunke

Neki ilegalci GRU-a putuju u inostranstvo samo radi brzih, kratkoročnih misija i redovno menjaju identitet, dok drugi poput “Rivere” provode godine živeći pod istim lažnim identitetom.

U junu, Holandija je deportovala čoveka koji je stigao sa brazilskim pasošem na ime Viktor Muler Fereira, optužujući ga da je ruski ilegalac po imenu Sergej Vladimirovič Čerkasov. Očigledno je proveo deceniju pripremajući svoj identitet, uključujući studiranje u Irskoj i SAD, i bio je osumnjičen da je pokušao da se infiltrira u Međunarodni krivični sud u Hagu.

Neobična stvar kod “Rivere” je to što je putovala sa ruskim pasošem, kada ilegalci obično prikrivaju svoje veze sa Rusijom ili Sovjetskim Savezom. Čini se da je raniji pokušaj da se “Rivera” predstavi kao peruanska državljanka propao: u zvaničnom peruanskom dokumentu iz 2006. godine stoji da je njen zahtev za državljanstvo odbijen kao lažan.

Očigledno, bez razmišljanja o neuspehu, GRU je zatim ponovo pokrenuo identitet “Kufelt Rivera” sa ruskim pasošem. Ovo je bila čudna odluka, ali moguće je da je već ostvarila vredne kontakte pod tim identitetom i nije želela da ih izgubi.

Brojni ljudi koji su upoznali “Kufelt Riveru” rekli su da im je rekla da ju je njena majka Peruanka odvela u Sovjetski Savez 1980. i tamo ostavila. Očigledno je godinama pokušavala na različite načine da dobije zapadnoevropski pasoš.

“Belingket” je saopštio da je identifikovao pravu Ruskinju koja stoji iza lažne ličnosti “Rivera”, na osnovu informacija i podudaranja fotografija iz različitih baza podataka i istraživanja otvorenog koda. Njen pravi identitet je Olga Kolobova. Ona nije odgovorila na zahteve “Gardijana” za komentar. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker