RUSKA PRLJAVA TAKTIKA – Gađaju iz nuklearke, a onda se žale kad Ukrajinci uzvrate: “Putin ne može da priušti povlačenje, to bi značilo NJEGOVU PROPAST”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Istorija rata nema presedena za ono što se trenutno dešava u Zaporožju u Ukrajini. Nikada pre nuklearna elektrana nije bila na liniji fronta velikog konflikta niti glavni objekt strategija zaraćenih strana.

Kako će Rusija, Ukrajina i ostatak planete upravljati ovim opasnim trenutkom postaje ispit toga kako će se rat voditi u naše vreme, i da li se ikada može ograničiti. Postoje izveštaji da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao francuskom Emanuelu Makronu da će Kremlj dozvoliti međunarodnim posmatračima da posete nuklearnu elektranu da garantuju njenu bezbednost, piše “Blumberg”.

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija (IAEA) najavila je u sredu da će, ukoliko pregovori o inspekciji budu uspešni, za nekoliko dana posetiti NE Zaporožje.

“Nuklearni štit”

Najveća nuklearna elektrana u Evropi, poznata pod skraćenicom ZNPP, pre ruskog napada je obezbeđivala petinu ukrajinske struje. U martu je elektranu zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni zaposleni, kojih je originalno bilo oko 11.000 ali su mnogi pobegli.

Ti inženjeri su sada taoci, navodi “Blumberg”, dodajući da oni održavaju reaktore ali pod nišanom, dok Rusi taktički koriste ZNPP kao “nuklearni štit” pretpostavljajući da se Ukrajinci neće usuditi da ih napadnu artiljerijom da eksplozije ne bi uzrokovale curenje radioaktivnih zračenja ili čak topljenje. Pucajući iz elektrane na ukrajinske trupe preko reke Dnjepar Rusi takođe usporavaju ukrajinski kontranapad za povraćaj juga.

Kada Ukrajinci uzvrate na napade, ruska strana počinje priču o predstojećoj nuklearnoj katastrofi, scenario o koji razrađuju obe strane.

Strateški, Rusi planiraju da isključe ZNPP sa ukrajinske električne mreže i povežu je na svoju. Ranije ovog meseca je predsednik Energoatoma Petro Kotin rekao da ruske snage u elektrani sprovode program “Rosatoma” usmerenog na povezivanje Zaporožja sa krimskom električnom mrežom.

– Njihov plan je da oštete sve dalekovode Zaporožja. Nakon toga postrojenje neće više biti povezano sa ukrajinskim elektroenergetskim sistemom – istakao je Kotin.

“Niko ne želi novi Černobilj”

Ukrajinci, s druge strane, žele da oslobode svoje sunarodnjake, zadrže struju u Ukrajini i isteraju ruske snage, kako bi mogli da preuzmu ostatak juga zemlje. Iznad svega, Ukrajina želi da spreči černobiljski scenario.

– Svet ne treba da zaboravi na Černobilj i da se seti da je Zaporožje najveća (NE) u Evropi. Černobiljska katastrofa je eksplozija u jednom reaktoru, Zaporožje ima šest energetskih blokova – upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski početkom avgusta.

A ovaj stav dele i UN, IAEA, kao i zemlje širom sveta. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, uz čije je posredovanje nedavno potpisan sporazum zaraćenih strana o ponovnom izvozu ukrajinskog žita, rekao je nedavno nakon susreta sa Zelenskim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom da “niko ne želi da svet doživi novi Černobilj”

Radioaktivni oblak

Ono što čini ovu situaciju bez presedana je priroda opasnosti. Radioaktivni oblak iz Zaporožja otišao bi tamo kuda ga vetar odnese – u Zapadnu Evropu, Bliski istok, Rusiju, Belorusiju i drugde. Nedavna simulacija širenja radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporožju pokazala je da bi se i Srbija mogla naći na tom putu.

S obzirom da je takvu katastrofu nemoguće zadržati geografski, bilo bi takođe teško ograničiti je vojno, strateški i geopolitički, navodi “Blumberg”. Proširili bi se strah i panika i druge zemlje bi se možda uvukle u konflikt.

Portal ukazuje da znamo da stvari eksplodiraju oko ZNPP, ali da je nemoguće potvrditi ko napada u situaciji u kojoj dve strane uzajamno prebacuju krivicu. Ipak, kako dodaje “Blumberg”, teško da bi Ukrajinci uništili veliki izvor sopstvene struje rizikujući da ispuste radijaciju u sopstvenoj zemlji, što je praktično “masovno samoubistvo”. Ukrajinci tvrde da Rusi namerno provociraju eskalaciju konflikta i da se čak pripremaju da izvedu operacije pod lažnom zastavom.

“Putin ne može sebi da priušti povlačenje”

Uzimajući u obzir Putinovo iskustvo kao čoveka iz KGB-a koji je većinu svoje karijere proveo manipulišući stvarnošću dezinformacijama i lažima, ovo je verovatnije, ističe “Blumberg”.

To ukazuje, navodi portal, na jedan bezvremeni problem koji je ova kriza učinila akutnim – večnu napetost koju je opisao Karl fon Klauzevic, pruski veteran Napoleonovih ratova koji je postao filozof rata. Čak i kad generali žele da zadrže sukob ograničenim, sam rat izgleda da želi da postane apsolutan, navodi “Blumberg”.

Ukrajinci očigledno ne žele da ustupe Rusima ZNPP, a Putin ne može sebi da priušti povlačenje iz elektrane. Poraz bi verovatno značio njegovu propast, ističe “Blumberg”, dodajući da bi Putin, ako bi stvari krenule loše po njega, mogao da odluči da eskalira sukob upotrebom hemijskog ili čak nuklearnog oružja.

Ceo svet sada mora da ga odvrati od ivice. Uspeh nije zagarantovan, zaključio je “Blumberg”. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker