Rusija prijeti Norveškoj odmazdom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Moskva tvrdi da Oslo blokira transport dobara u naselja na arktičkom arhipelagu Svalbard u kojima žive Rusi.

Rusija je osudila Norvešku zbog restrikcija na rubu namijenjenu naseljima u arktičkom arhipelagu Svalbard u kojima žive Rusi te je zaprijetila neodređenim “mjerama odmade“ ukoliko Oslo ne riješi taj slučaj.

Dio Svalbarda, koji se nalazi između sjeverne obave Norveške i Sjevernog pola, pripada Norveškoj, ali prema dogovoru iz 1920. godine, Rusija ima pravo istraživati prirodna bogatstva arhipelaga, dok u nekim tamošnjim naseljima većinom žive Rusi.

Norveška nije dio Evropske unije, ali je Rusiji nametnula iste sankcije kao i EU.

Oslo tvrdi da sankcije neće pogoditi transport brodovima na Svalbard, no većina robe namijenjene arhipelagu prvo prolazi kroz kontrolne tačke u Norveškoj, koja je zatvorena za sankcionirana ruska dobra.

‘Neprijateljski potezi prema Rusiji’

“Zahtijevamo da norveška strana riješi problem što je prije moguće“, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je pozvalo na razgovor norveškog predstavnika u Moskvi.

“Naveli smo da će neprijateljski potezi prema Rusiji neminovno voditi ka odgovarajućim mjerama odmazde“, dodali su iz Moskve.

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su norveške restrikcije poremetile rad generalnog konzulata Rusije na Spitsbergenu, najvećem otoku Svalbarda, kao i tamošnjeg ruskog rudarskog naselja.

Prevoz hrane i medicinskih potrepština je, navode, blokiran na granici.

Norveške vlasti u srijedu su objavila da su u prethodna 24 sata brojne internetske stranice javnih i privatnih organizacija bile pod cyber napadom, najvjerovatnije ruskih hakera.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker