Rusija je opkolila Ukrajinu sa tri strane: Da li bi sa ovih frontova mogla da krene invazija?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok traju diplomatski napori da se izbegne rat, analitičari upozoravaju da ruska vojska predstavlja neposrednu pretnju Ukrajini

Rusija je prikupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice u poslednjim nedeljama, prema procenama SAD, što izaziva strah kod zapadnih i ukrajinskih obaveštajnih zvaničnika da bi invazija mogla da bude neizbežna.

Dok traju diplomatski napori da se izbegne rat, analitičari upozoravaju da ruska vojska predstavlja neposrednu pretnju Ukrajini.

Ali i ako bi došlo do invazije, nije jasno gde bi počela. Rusija je napravila tačke pritiska na tri strane Ukrajine – na Krimu na jugu, na ruskoj strani granice dveju zemalja i u Belorusiji na severu.

Ovo su tri fronta na koje Ukrajina i zapadne zemlje motre, a nedavno rusko kretanje zabeleženo je na svakom.

Istočna Ukrajina

Najviše pažnje je posvećeno otcepljenim regionima Donjecku i Lugansku, gde su ukrajinske snage i separatisti koje podržava Rusija u sukobu od 2014. godine.

Najvažnija pretpostavka onih koji posmatraju rusko kretanje jeste da bi Moskva mogla da pojača vojnu moć koju već poseduje u regionu, čime bi istočna Ukrajina bila najlakša pozicija za pokretanje invazije.

Satelitski snimci koje je objavio CNN pokazuju da je velika bazna u Jeljnji, u kojoj su bili ruski tenkovi, artiljerija i drugo oružje, u velikoj meri ispražnjena, a da se oprema navodno pomerila bliže granici proteklih dana.

Velike količine naoružanja prebačene su u bazu krajem 2021. pre nego što su nestale – uključujući oko 700 tenkova, borbenih vozila pešadije i lansera balističkih projektila.

Na društvenim mrežama su se u međuvremenu pojavili snimci na kojima se vidi nešto od opreme na vozovima i putevima dalje južno u regionu Brjansku, koji je bliži Ukrajini. Oklop i vozila su prepoznatljivi iz istih jedinica koje su prethodno bile postavljene u Jeljnji.

– Čini mi se da je znatna količina vozila (tenkova, samohodne artiljerije i drugih pomoćnih vozila) otišla sa severoistočnog parka vozila, dodatna oklopna vozila su otišla sa centralnijeg parka vozila – rekao je Stiven Vud, viši direktor kompanije za satelitske snimke Maxar.

U međuvremenu su pojačane aktivnosti u Kursku i oblasti Belgoroda, koji se graniče sa severoistoičnom Ukrajinom, povećali zabrinutosti.

– Vidimo masivni priliv vozila i osoblja u Kursku – rekao je Konrad Muzika, stručnjak za praćenje vojnog kretanja.

Belorusija

Zabrinutosti su povećane i zbog ogromnog gomilanja ruskih trupa u Belorusiji, zemlji bliskoj saradnici Moskve koja bi mogla da obezbedi drugi put u Ukrajinu.

Rusija i Belorusija započele su 10-dnevne zajednične vojnee vežbe u četvrtak, a veličina i tajming su izazvali strah na zapadu.

Raspoređivanje Moskve u Belorusiji veruje se da je najveće od Hladnog rata, sa “očekivanim 30.000 borbenih trupa, snagama za specijalne operacije Spetsnaz, borbenim avionima uključujući SU-35, rakete sa dvostrukom sposobnošću Iskander i sistemima protivvazdušne odbrane S-400”, rekao je 3. februara generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

To je takođe najveća vežba koju su beloruske oružane snage izvele u bilo koje doba godine, prema Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je svrha vežbi odbijanje “spoljne agresije”.

Neki se plaše da gomilanje trupa ukazuje na ruski plan invazije na Kijev sa severa.

Jedan evropski diplomata rekao je ranije ovog meseca za CNN da je “gomilanje trupa velika, velika zabrinutost”, napominjući da bi to bio deo koji nedostaje Moskvi za brzi napad na ukrajinsku prestonicu.

Zajedničke vežbe takođe daju pokriće za brzo kretanje kroz Belorusiju i u severnu Ukrajinu, upozorava CSIS.

A satelitski snimci koje je objavio Maxar izgleda pokazuju da je ruska vojska napredovala na nekoliko lokacija u Belorusiji. Raspoređivanje je verovatno povezano sa zajedničkim vežbama, ali druge fotografije pokazuju da se kampovi uspostavljaju blizu granice sa Ukrajinom, stotinama kilometara od mesta gde se vežbe održavaju.

Međutim, ako bi se Rusija fokusirala na belorusku granicu kao svoju ulaznu tačku u Ukrajinu, ruta bi bila puna poteškoća.

Ruski vojnici bi morali da pregovaraju o Pinskim močvarama, poznatim i kao Pripetska močvara, jednoj od najvećih močvara u Evropi, koja se prostire na granici između Belorusije i Ukrajine – gustom, preplavljenom vodom i gusto pošumljenom terenu.

Taj region je omeo nacističke snage tokom operacije Barbarosa, nemačke invazije na Sovjetski Savez, 1941. godine.

Prema Institutu za proučavanje rata, “za mehanizovane snage može da bude veoma teško, na nekim mestima verovatno nemoguće, da pređu močvare kada su mokre”.

Krim

Poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. predstavljalo bi prirodnu polaznu osnovu za svaku novu operaciju, ali je nejasno da li bi Moskva pokušala da krene u Ukrajinu sa Krima.

Maxar je primetio veliko raspoređivanje trupa i opreme, koji procenjuje da je više od 550 vojničkih šatora i stotine vozila stiglo severno od prestonice Krima, Simferopolja.

Maxar je prvi put identifikovao novo raspoređivanje u četvrtak u blizini grada Slavne na severozapadnoj obali Krima, uključujući oklopna vozila.

Ovo raspoređivanje primećeno je isti dan kada je nekoliko ruskih ratnih brodova stiglo u Sevastopolj, glavnu luku na Krimu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak slike šest velikih amfibijskih desantnih brodova u luci.

Ukrajinska mornarica je odgovorila da “Rusija nastavlja da militarizuje Crnomorski region, prebacujući dodatne desantne brodove kako bi izvršila pritisak na Ukrajinu i svet”.

– Ukrajinska mornarica je spremna za bilo koji scenario i provokacije, da brani zemlju sa mora – dodala je mornarica.

Bilo kakvo kretanje u južnu Ukrajinu moglo bi da bude potpomognuto trupama u Pridnjestrovlju, otcepljenom regionu Moldavije koji podržava Rusija, gde je takođe prijavljeno nagomilavanje.

Analitičari CSIS-a kažu da bi ruske trupe mogle da pokušaju državni udar na Odesu, ukrajinski lučki grad severozapadno od Krima, “uplovivši svoje amfibijske brodove pravo u luku Odese i krenuvši direktno u grad”.

Takav potez naziva se “velikim dobitkom, ali i operacijom visokog rizika”.

Odesa je dobro naseljen grad i borbe u urbanim sredinama tamo bi išle u prilog onima koji je brane, dok bi ruske snage trebalo da eliminišu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a zatim da se povežu sa trupama koje stižu sa istoka zemlje.

(Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker