“Rusija je napravila stravičnu grešku”: Da li je Putin izgubio u Ukrajini?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Admiral smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin izgubio 25 odsto ruske kopnene moći samo zbog “sićušnih dobitaka” i da mu moć slabi dok NATO jača

Prvi čovek britanskih oružanih snaga smatra da je Rusija već “strateški izgubila rat u Ukrajini” i da je njena moć sada oslabljena.

Admiral Toni Radakin kaže da Rusija trpi velike gubitke, da joj ponestaje trupa i raketa, i da nikad neće biti u mogućnosti da preuzme celu Ukrajinu.

– To je stravična greška Rusije. Nikad neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom – rekao je Radakin za PA Media, prenosi Guardian.

Admiral smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin izgubio 25 odsto ruske kopnene moći samo zbog “sićušnih dobitaka” i da mu moć slabi dok NATO jača.

– Strateški, Rusija je već izgubila. NATO je jači, Finska i Švedska žele da se pridruže alijansi – kaže on.

Radakin kaže da, dok će Putin možda da postigne “taktičke uspehe” narednih nedelja, da će to biti po cenu četvrtine vojne moći Rusije, a sve zarad malih dobitaka. On ističe da Rusija ostaje bez trupa i preciznih raketa.

– Ruska mašina brusi i svaki dan dobija tek nekoliko – dva, tri, pet kilometara. A Rusija ima slabe tačke jer joj ponestaje ljudi, ponestaje joj raketa. Putin je iskoristio oko 25 odsto vojne sile da bi osvojio mali deo teritorije, a 50.000 ljudi je ili mrtvo ili ranjeno. Rusija pada – rekao je admiral.

Radakinove tvrdnje odražavaju izveštaje britanske obaveštajne službe, a u poslednjem izveštaju se navodi da su neke ruske bataljonske taktičke grupe, koje su obično formirane od oko 600 do 800 pripadnika, mogle da prikupe samo 30 vojnika.

Iako Rusija beleži napredak u regionu Donbasa, ovaj uspeh je došao uz značajne troškove u vidu resursa i koncentrisanjem moći i oružja na jednom prostoru.

– U odnosu na prvobitni plan Rusije, nijedan od strateških ciljeva nije postignut. Da bi Rusija postigla bilo koji oblik uspeha biće potrebno kontinuirano ogromno ulaganje ljudstva i opreme, a verovatno će biti potrebno još mnogo vremena – navodi se u izveštaju.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 mjeseci ranije

InsaAllah ovo je pocetak kraja proklete rusije. Nju ce kina da napadne.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker