Rusija donijela zakon u kojem vojnike čeka 10 godina zatvora ako se predaju ili odbiju ratovati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u utorak zakon kojim se pooštravaju kazne za vojnike koji krše svoje dužnosti, u očiglednom nastojanju da se pojača disciplina u redovima vojske usred borbi u Ukrajini.

Skup izmjena i dopuna ruskog Krivičnog zakona koje je brzo usvojila Državna duma uvodi stroge kazne za nepoštovanje naređenja, dezerterstvo ili predaju neprijatelju. Prijedlog zakona sada treba da dobije odobrenje Gornjeg doma, a zatim da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin da bi postao zakon, koraci koji se smatraju formalnošću.

Prema novom zakonu, dezertiranje vojne jedinice tokom perioda mobilizacije ili vanrednog stanja bilo bi kažnjivo do 10 godina zatvora, u poređenju sa pet godina prema sadašnjem zakonu.

Oni koji se dobrovoljno predaju neprijatelju čekat će zatvorsku kaznu do 10 godina, a osuđeni za pljačku mogu dobiti i 15 godina zatvora.

Drugim amandmanom uvodi se zatvorska kazna do 10 godina za one koji odbiju ići u borbu ili postupiti po naređenju oficira.

Donošenje novog zakona uslijedilo je nakon medijskih izvještaja u kojima se navodi da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbili da uđu u borbu i pokušali da daju ostavku iz službe.

Za razliku od Ukrajine, koja je sprovela široku mobilizaciju sa ciljem da dostigne aktivnu vojsku od milion boraca, Rusija je nastavila da se oslanja na ograničeni kontingent dobrovoljaca.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
Goran
1 godina ranije

Neistine su iznijete u ovom članku.Pažljivi čitaoc može lako to da primjeti,kad ovaj članak uporedi sa izvornim,ruskim. http://duma.gov.ru/news/55277/

Sandzaklija
Sandzaklija
1 godina ranije

rusija se raspada.

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker